Izvor: Beta | Ponedeljak, 27.05.2019.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Konverzija kredita u švajcarcima odvija se u skladu sa zakonom, tvrdi UBS

Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Banke u Srbiji rešavaju pitanja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u potpunosti u skladu sa Zakonom o konverziji, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

- U ovom trenutku banke sprovode složen postupak kalkulacije novih kreditnih uslova, u skladu sa zakonom, a taj proces, u zavisnosti od broja klijenata, traje različito u pojedinim bankama. Zbog toga su neke banke još prošle nedelje poslale ponude o konverziji, dok će druge to učiniti u narednim danima, a svakako u propisanom roku od 30 dana - navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u ponudi za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima, svaka banka će ponuditi kamatu koju bi klijent dobio u toj banci na dan 31. marta ove godine. U slučaju da je na taj dan banka u ponudi imala kredite u evrima sa višom kamatnom stopom, primeniće stopu koju je predvideo Zakon o konverziji, a ona iznosi 3,4%.

Da bi se konverzija sprovela sa što manje gužvi banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi.

- Ovi termini imaju isključivu namenu da se konverzija obavi efikasno i na način najbolji za klijenta, a nikako se ne mogu tumačiti kao obaveza klijenta da se o ponudi izjasni pre zakonom predviđenog roka - istaklo je Udruženje banaka.

Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, usvojenim krajem aprila ove ove godine, preostali dug korisicima tih kredita posle obračuna u evrima umanjuje se za 38%. Tim leks specijalisom se rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u švajcarskoj valuti.

Za primenu tog zakona će iz republičkog budžeta biti izdvojeno približno 100 mil EUR, a banke će za podršku građanima zaduženim u švajcarskim francima izdvojiti oko 130 mil EUR.

Ovo saopštenje UBS-a pojavilo se posle pisanja medija da zaduženi u švajcarskim francima imaju mnogo primedbi na ponude koje im banke šalju, u kojima im, umesto zakonske stope nude maksimalne, čime se kamata podiže za 20%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.