Izvor: Glas Srpske | Nedelja, 26.05.2019.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na leto naplata putarine po pređenom kilometru na autoputu Banjaluka-Gradiška

Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)
Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni sistem naplate putarine na toj trasi, koji podrazumeva plaćanje po pređenom kilometru, trebalo bi da bude uspostavljen u avgustu.

Po jedna naplatna stanica gradi se u Čatrnji i Novoj Topoli, a dve u Aleksandrovcu. Ranije je navedeno da ugovorena vrednost radova iznosi 6,63 mil KM (3,31 mil EUR).

U preduzeću Autoputevi Republike Srpske potvrdili su da je u toku završetak objekata za kontrolu naplate i montaža opreme:

- Zatvoreni sistem naplate putarine na deonicama autoputa Banjaluka - Gradiška i deonici autoputa Banjaluka - Doboj će biti uspostavljen tokom avgusta, odnosno, kada se okonča izgradnja naplatnih stanica, da bi se moglo ukloniti i privremeno naplatno mesto na petlji Mahovljani.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je dobro što svi radovi teku planiranom dinamikom, istakavši da će uspostavljanjem zatvorenog sistema naplate putarine doći do izražaja pravi smisao autoputa, koji će donositi prihode u republički budžet.

- Ovih dana trebalo bi da bude pušten u saobraćaj i novi granični prelaz u Gradišci i uveren sam da će dobar deo saobraćaja biti usmeravan na autoput - rekao je Trninić.

Vest da bi za nešto više od dva meseca trebalo u potpunosti da zaživi ceo sistem naplate putarine po kilometru obradovala je i vozače, koji i po nekoliko puta nedeljno voze ovim deonicama.

- Zadovoljna sam autoputem, ali mnoge stvari još zbunjuju vozače i stvaraju gužve, posebno od kada je počela naplata putarine na autoputu 9. januar - rekla je Vedrana Simić i dodala da je vožnja autoputem, iako ne baš jeftina, mnogo bezbednija.

Autoput Banjaluka - Gradiška u dužini od 32 km u potpunosti je otvoren za saobraćaj u novembru 2011. godine. Zahvaljujući savremenoj putnoj infrastrukturi putovanje između ova dva grada, koje je ranije trajalo oko sat, duplo je skraćeno. Na toj trasi autoputa vozači trenutno putarinu plaćaju samo na jednom mestu u Jakupovcima i to 2,5 KM (1,25 EUR).

Mreža autoputeva

Neđo Trninić je istakao da je Vlada Republike Srpske opredeljena za izgradnju mreže autoputeva i podsetio da Kinezi obavljaju pripreme za izgradnju autoputa prema Predoru.

- Kada izgradimo sve planirane deonice, stići ćemo do našeg cilja da mreža autoputeva u Srpskoj ima 420 km u dogledno vreme, a trenutno imamo 106 km - rekao je Trninić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.