NavMenu

Nigerijac digitalizovao čulo mirisa - Nada se primeni u medicini

Izvor: Startit Nedelja, 26.05.2019. 14:52
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Nigerijac Ošiorenoja (Oshiorenoya) Agabi bavi se spajanjem sintetičke neurobiologije i silicijuma, odnosno digitalizovanjem čula mirisa. Kroz ovu kombinaciju nastao je sistem Koniku, koji prepoznaje okruženje putem mirisa.

Nakon 13 godina rada na ovome, Agabi je odlučio da komercijalizuje svoja istraživanja u vidu sistema koji zahvaljujući genetičkom modifikovanju živih ćelija omogućava da se nadraže isti receptori koji postoje u nosu. Koniku je čip sa polupropustljivom membranom, kroz koju u tečnost sa ćelijama prolaze čestice iz vazduha. Na taj način se omogućava beleženje električnih signala koje proizvodi ćelija. Elektrode su modifikovane i prekrivene sekvencom gena, koja je u stanju da prevari moždanu ćeliju, dok moždane ćelije imaju svojevrsne mikrofone koji registruju svaki susret sa česticama i proizvode električni signal.

Na sličan način radi i nos. Ćelije skupljaju čestice iz vazduha i generišu električne signale koji putuju do mozga. Sistem Konikua radi sve isto, osim što signal ne putuje do mozga, već se prenosi do računara. Odnosno, moguće je digitalizovati proces, pa čak i ubrzati detektovanje mirisa.

Za sada je primena okrenuta sferi bezbednosti, kao što je detektovanje mirisa bombi, ali je Agabi veruje da se ova tehnologija jednog dana može primenjivati u zdravstvu:

- Prilično sam zainteresovan za zdravstveni aspekt ove tehnologije. Pri tome najpre mislim na korišćenje uređaja kako bi se detektovale različite bolesti, čak i pre nego što počnu da se manifestuju.

Od svog osnivanja Koniku beleži 12 mil USD u prihodima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.