Izvor: Politika | Nedelja, 26.05.2019.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslodavci prijavili više od 5.000 sezonaca u poljoprivredi

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi u Srbiji je počelo od 7. januara ove godine. Širom zemlje angažovano je 5.095 sezonaca, koji više ne rade na crno. Novi sistem do sada je iskoristilo 111 poslodavaca. Na ime poreza i doprinosa uplatili su 29,5 miliona dinara, piše današnja Politika.

- Poslodavce to ne košta previše, a svakako manje nego za angažman po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. I sam postupak prijave je jednostavan, tako da se planira primena takvog prijavljivanja i na druga zanimanja - rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

Mesečni izdaci poslodavca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara, odnosno 300 dinara po danu, dok su pre bili 10.200 dinara.

Ova procedura uštedela je 15 miliona evra poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama, rekao je Svetoslav Atanasov, član UO NALED-a:

- Važno je da se proširi delokrug programa "Staruj legalno" i sistema za prijavu sezonaca u građevinarstvu, turizmu i kućnim poslovima, uspostavi elektronski javni registar taksi i naknada.

Ipak, i dalje ostaje otvoreno pitanje na koji način će sistem naterati poslodavca da prijavi radnika i da li je moguće kontrolisati sva preduzeća i 350.000 poljoprivrednih gazdinstava u celoj Srbiji, piše list. Sa druge strane, radnici mogu da provere putem aplikacije da li su prijavljeni, a ako nisu, da slučaj prijave inspekciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.