Izvor: RTV | Subota, 25.05.2019.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vantelesna oplodnja doniranim ćelijama - Jedan donor, jedan primalac

Ilustracija (Foto: Elena Vasilchenko/shutterstock.com)
Doniranje embriona, jajnih ćelija i spermatozoida zaživeće i u Srbiji, jer je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji. Međutim, postoji mnogo nedoumica oko ove teme. Najvažnije su kako će biti definisani donori i da li može da se dogodi da se od jednog davaoca iskoriste spermatozoidi za više primalaca. Na taj način bi se desio rizik da se sretnu deca koja su biološki povezana, a da to ni ne znaju.

Međutim, naš zakon o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom to jasno definiše, kaže direktorka udruženja Šansa za roditeljstvo, Sandra Jovanović:

- Donori mogu da budu samo jedan na jedan, odnosno jedna donorka/donor može da daruje svoje ćelije, embrione ili spermatozoide samo jednom paru ili ženi bez partnera.

Podzakonski akti, koji su definisani neposredno pre otvaranja banke reproduktivnih ćelija, određuju na koji način u Srbiji može da se uradio vantelesna oplodnja uz pomoć doniranih ćelija.

Kada je reč o troškovima, u Srbiji parovi o trošku države mogu da idu na tri besplatne vantelesne oplodnje, ali procedura donacije ne podrazumeva besplatne pokušaje o trošku RFZO-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.