Izvor: eKapija | Subota, 25.05.2019.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi ISO 14005 standard olakšao uvođenje sistema menadžmenta životne sredine u MPS

Ilustracija (Foto: lovelyday12/shutterstock.com)
Drugi najpopularniji standard sistema menadžmenta u svetu je ISO 14001, sa više od 350.000 sertifikovanih organizacija. Međutim, mnogim malim i srednjim preduzećima nedostaje vremena i resursa za uspešnu implementaciju sistema menadžmenta životne sredine na osnovu ovog standarda.

Sada sledi promena, piše portal Kvalitet. Sa novim ISO 14005 (Sistemi menadžmenta životne sredine - Smernice za fleksibilan pristup faznoj implementaciji), može se raditi u fazama i po meri. Tako se postepeno može iskoristiti prednosti efikasnog sistema menadžmenta životne.

S obzirom na to da se životna sredina brzo menja, svaka organizacija mora biti ažurna da odgovori na izazove budućnosti. Sistem menadžmenta životne sredine zasnovan na standardu ISO 14001 biće veoma koristan u tom pogledu. Na primer, takav sistem omogućava organizaciji da bolje upravlja prirodnim resursima i energijom, da bolje poštuje svoje zakonske obaveze i da izgradi snažan imidž brenda.

Mala i srednja preduzeća (MPS) su takođe svesna mnogih prednosti ISO 14001.

- Ove kompanije sada imaju neophodne smernice za fleksibilan, progresivan i prilagođen pristup. Na taj način dobijaju vidljive rezultate od početka svog pristupa i postepeno se kreću ka potpunoj implementaciji standarda ISO 14001 - kaže Martin Bakter (Martin Baxter), predsedavajući tehničkog odbora koji je razvio standard.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.