Izvor: Politika | Nedelja, 26.05.2019.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bugarima se ne žuri sa Turskim tokom - Počeli gradnju gasovoda sa Grčkom

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za dve deonicu 2 i 3 nastavka Turskog toka kroz Srbiju, od Velike Plane do Kovina i od Kovina do Žablja. Pribavljeni su i pozitivni izveštaji revizione komisije za deonice 1, 2 i 3. Izdate su i građevinske dozvole za pripremne radove za deonice jedan, dva i tri , a potvrđena je i prijava radova za deonice 2 i 3.

Plan je da se do decembra dopremi oko 50.000 tona cevi. Svaka je teška 5.270 kilograma i dugačka 12 metara. Gasovod će iz Bugarske ulaziti kod Zaječara, a kod Horgoša izlaziti u Mađarsku.

Bugarska bi gradnju trebalo da počne u junu. Međutim ovoj zemlji je trenutno prioritet gasna interkonekcija sa Grčkom za dovođenje gasa iz Azerbejdžana. Početku radova na ovom projektu ozvaničen je juče. Reč je o gasovodu dugom 182 kilometra, koji bi trebalo da počne sa radom krajem maja 2020. godine.

Cena ove interkonekcije je 220 mil EUR, a projektovani kapacitet između tri i pet milijardi kubika gasa godišnje.

- Srbija i Severna Makedonija nisu na ovoj mapi, a na eventualne količine gasa mogu da računaju tek posle 2030. godine, kada se kapacitet bude povećavao, ali pod uslovom da bude gasa - rekao je za Politiku Srećko Đukić, stručnjak za međudržane gasne prilike.

On je dodao da se nikom ne žuri sa Turskim tokom, jer je Rusiji prioritet završetak Severnog toka 2, koji je dva puta veći od Turskog.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.