Izvor: Novosti | Subota, 25.05.2019.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Primedbe zaduženih u švajvarcima na ugovore sa bankama - Kamata viša i za 20%

(Foto: Gustavo Fadel/shutterstock.com/)
Zaduženi u švajcarskim francima imaju mnogo primedbi na ponude koje im banke šalju. Kako pišu današnje Večernje novosti, umesto zakonske stope nude maksimalne, čime se kamata podiže za 20%. Dalje, uvode odredbe koje su sporne leks specijalisu. Traže i da dužnici potpišu ugovor o konverziji, odmah po dolasku u banku.

U skladu sa usvojenim propisom, kamate ne smeju da budu više od 3,4% plus šestomesečni ili tromesečni euribor za varijabilne, odsnosno 4% za fiksne stope. Samo banke koje 31. marta u ponudi nisu imale stambene kredite u evrima mogu da primenjuju maksimalno propisano kamatnu stopu. Pojedine banke su to zloupotrebile, piše list, dodajući da je dalji obračun urađen valjano, ali da bi nova rata bila manja da je primenjena niža stopa.

Ponudu je poslalo samo pet do šest banaka, a u ugovorima njih tri postoji član četiri, koji je sporan. Naime, u njemu se navodi:

- Ponudom za konverziju duga prihvaćenom od strane korisnika kredita i zaključenjem ovog ugovora o konverziji ugovorne strane saglasno konstatuju da nemaju međusobnih potraživanja osim onih predviđenih ugovorom o konverziji.

Ovo može da stvori problem dužnicima koji su banku tužili. Pojedini advokati savetuju da se na ugovor napiše prigovor i dostavi banci i Narodnoj banci Srbije.

Razlika u ukupnoj kamati 695 EUR

Novosti navode i primer ako je ostatak duga u francima 30.000 EUR, a rok otplate 15 godina.

Banke zaračunavaju kamatnu stopu 3,4% + 6M euribor, rata posle konverzije je 115,34 EUR. Ukupno na ime kamate 4.190,46 EUR. Trebalo bi da kamatna stopa bude 2,9% + 6M euribor, rata posle konverzije 111.48 EUR. Ukupno na ime kamate 3.495,61 EUR. To znači da je razlika u ukupnoj kamati 695 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.