Izvor: Tanjug | Petak, 24.05.2019.| 17:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Deseti Mikser festival počeo pod sloganom "Cirkuliši" - Održivi razvoj i cirkularna ekonomija glavne teme

Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Deseti Mikser festival, pod sloganom Cirkuliši, posvećen održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, počeo je danas u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Otvorila ga je međunarodna konferencia "Shift", u okviru koje će inostrani stručnjaci podeliti svoje iskustvo u vezi sa temom festivala.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je na otvaranju da je koncept cirkularne ekonomije u potpunosti ukorenjen u evropski ekonomski sistem i sastavni je deo glavnih ciljeva EU:

- Cirkularna ekonomija nije antiekonomski koncept. Naprotiv, to je ekonomija koja doprinosi rastu, otvaranju novih radnih mesta, smanjuje gubitke i zahvaljujući ovom procesu, od 2012. do 2016. stvoreno je oko četiri miliona novih radnih mesta širom Evrope - rekao je Fabrici, podsetivši da je pre 20 godina taj koncept bio nepoznat, a danas je deo svakodnevnog života.

Naglasio je da Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji mora da napravi zaokret sa tradicionalne ekonomije ka cirkularnoj ekonomiji koja, prema njegovim rečima, nije luksuz, već način da obezbedimo sopstvenu budućnost.

Istakao je da Srbija poseduje kapacitete za inovacije i dodao da će joj Evropska unija, kao najveći investitor i donator, biti pratilac.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap, rekla je da su postulati cirkularne ekonomije stvar kulture i svakodnevnog bivstvovanja:

- Vidimo svuda oko sebe nemarnu upotrebu resursa, što ugrožava ekološki balans i našu budućnost. Moramo da sprečimo dalje zagađivanje okoline, jer u tom pogledu ne postoje granice, to je globalno pitanje koje utiče na sve nas.

Upozorila je da u Srbiji svaka osoba godišnje baci 53 kilograma hrane. Sa druge strane, 5.000 ljudi koristi usluge 75 narodnih kuhinja širom zemlje. Radi se na tome da se putem platforme za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj povežu oni koji bacaju hranu sa onima kojima je ta hrana potrebna.

(Foto: Youtube screenshot)


Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da Srbija čini 2% teritorije Evrope, ali njen udeo u pogledu biljnog diverziteta je više od 40%, životinjskog više od 67% i više od 74% kada su u pitanju ribe i beskičmenjaci.

- Bogati smo, ali je pitanje kako se prema tome odnosimo. Milion vrsta danas nestaje, a to je deo onih osam miliona koji će takođe nestati - upozorio je Trivan.

Ukazao je na značaj civilnog sektora, poput Miksera, koji je, kako je istakao, postao društveni fenomen na koji treba da se ugledaju svi oni koji žele nešto da učine za svoju državu i svoje društvo, ocenivši da je Srbija možda siromašna zemlja, ali nije siromašna inteligentnim ljudima.

Kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić rekla je da će sve zaključke "Shift" konferencije proslediti Ministarstvu zaštite životne sredine koje se već uveliko bavi cirkularnom ekonomijom, i dodala da im je cilj da uključe što više aktera i da se njihov glas o značaju održivog razvoja čuje.

Program ovogodišnjeg Mikser festivala će se odvijati do 26. maja na više lokacija na Donjem Dorćolu. Obuhvatiće devet programskih celina: Shift, radionicu Cirkulaton, smotru inovacija Innovation Expo, Dizajn zoni, CirculArt, Hranu 2.0, Mikser Bazar, Mikser kids hub i muzički program.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.