Izvor: Nezavisne novine | Petak, 24.05.2019.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aranžman sa MMF-om zapao u krizu - Vlasti u BIH donele mere koje nisu u skladu sa potpisanim pismom namere

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Produženi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zapao je u duboku krizu, s obzirom na to da ni nakon održavanja opštih izbora u oktobru prošle godine nema nikakvog pomaka u njegovoj realizaciji, a nekoliko upućenih sagovornika tvrdi da je on praktično mrtav.

Podsećanja radi, aranžman je zapao u krizu mesec dana pre izbora, kada je Vlada Bosne i Hercegovine usvojila nova davanja za boračku populaciju, a Vlada RS povećala osnovicu za plate, što nije bilo u skladu sa pismom namere koje su vlasti BIH potpisale sa tom međunarodnom organizacijom.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BIH, Nezavisnim je rekao da ne želi da komentariše ono što se dešavalo pre izbora, već da čekaju formiranje nove vlasti na svim nivoima.

- Mi sada čekamo da se vlast formira, da sjednemo sa njima i da vidimo šta žele da rade. Poslednji pregled koji smo radili bio je u februaru 2018. To je dosta vremena i mnogo toga se desilo u međuvremenu. Dakle, mi smo spremni i kad god vlasti budu spremne da razgovaraju, mi smo tu - rekao je Parodi.

Sudeći prema raspoloženju političkih predstavnika u BIH, teško se može očekivati neki napredak. Na stolu su i dalje ključni uslovi iz pisma namere, poput potpunog završetka dubinske analize u dva telekom operatera u BIH, usvanjanje zakona o osiguranju depozita BIH, metodologije za sistemske banke u finansijskom sistemu BIH, kao i usvajanje memoranduma o razumevanju za finansijsku stabilnost.

Nekoliko sagovornika sa kojima su Nezavisne razgovarale ocenjuje da je vrlo teško očekivati da produženi aranžman bude nastavljen, prevashodno zbog toga što mere koje je on sadržavao sadrže nepopularne poteze koji se odnose na štednju, smanjenje rashoda i manje troškove administracije. Takođe, reforma državnih preduzeća je nešto čemu se političke stranke žestoko opiru, jer je to jedan od najvažnijih centara njihove moći.

Podsećanja radi, isplata tranše od 150 mil KM (75 mil EUR) zaustavljena je uoči izbora, a Parodi je tada rekao da je MMF-u potrebno vreme da oceni nove poteze vlasti, poput povećanja plata ili beneficija za boračke kategorije.

Senad Softić, guverner Centralne banke BIH, nedavno je nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a u Vašingtonu rekao da je i u ovom gradu dobio uveravanja da su spremni da nastave aranžman.

U Ministarstvu finansija i trezora BIH takođe su rekli za Nezavisne da se čeka nova vlast i podsetili da su do sada isplaćene samo dve tranše produženog aranžmana.

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, nedavno je u jednom intervjuu rekla da su krediti MMF-a veoma povoljni, ali da je problem u tome što su uslovi za njihovo isporučivanje veoma loši.

- Kada je u pitanju budžet RS, nama apsolutno nije potreban MMF. Mi smo finansijsku konstrukciju zatvorili, imamo 270 miliona naših obveznica koje ćemo izdati i oko sto miliona kredita ćemo podići kod naših banaka. Tako da razlika između te kamatne stope i ove koju daje MMF gotovo i ne postoji. Prema tome, relaksirani smo u tom smislu ove godine da nismo spremni da nešto istrpimo što ne moramo da bismo se isfinansirali do kraja godine - zaključila je Vidović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.