Izvor: Tanjug | Nedelja, 26.05.2019.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Javni poziv za prodaju Komercijalne banke biće raspisan 31. maja

Javni poziv za prodaju Komercijalne banke biće raspisan 31. maja, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. Država u ovoj banci ima 42% vlasništva, EBRD 24,4%, a IFC, kao deo Svetske banke, 10%.

- Reč je o javnom pozivu za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci - rekao je ranije neimenovani izvor za Blic.

Navode da je ovoj odluci prethodio sastanak ministra finansija Siniše Malog i predstavnika francuske kompanije Lazard, koja je investicioni savetnik u postupku prodaje Komercijalne banke.

Ministarstvo finansija potpisalo je u februaru ugovor sa međunarodnom kompanijom Lazard, koja je izabrana za savetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku. Kada se proces završi, novac od prodaje banke biće uložen u infrastrukturu u Srbiji.

EBRD je 2006. dokapitalizovala našu banku sa 70 mil EUR, a po nastupanju krize IFC je to isto učinila sa 40 mil EUR.

Nemački DEG fond je uložio 20 mil EUR, a švedski Svedford 10 mil EUR, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu banku sa još 50 mil EUR.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih 10 godina i zabeležila rekordni profit od 71 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.