Izvor: Beta | Petak, 24.05.2019.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nagrađene kompanije iz Srbije koje posluju društveno odgovorno

Ilustracija (Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert", kompanijama i organizacijama koje su pokazale najveću društvenu odgovornost u Srbiji.

Za priznanje je ove godine konkurisalo 50 kompanija, a nagrada je dodeljena u tri kategorije: velika privredna društva, srednja privredna društva i mikro i mala preduzeća.

Nagradu u kategoriji velikih privrednih društava dobila je kompanija Tarket iz Bačke Palanke, a nagrađeni su i DM-drogerie markt iz Beograda, Telekom Srbija, Metalac iz Gornjeg Milanovca i Naftna industrija Srbije.

U kategoriji srednjih privrednih društava apsolutni pobednik je TeleGroup iz Beograda, a nagradu su dobili i Specijalna bolnica Čigota a Zlatibora, Vega IT Sourcing iz Novog Sada, Bosis iz Valjeva i Manpower iz Beograda.

Nagradu za mikropreduzeće dobio je Infostud 3 iz Subotice, a nagrađeni su i Neofyton iz Novog Sada, Novitet iz Žitkovca, Omladinski edukativni centar iz Niša i GSK farmaceutska kompanija iz Beograda.

- Društveno odgovorno poslovanje ne donosi dodatu vrednost samo lokalnim zajednicama, već i samim kompanijama, kroz veću produktivnost i konkurentnost na tržištu, veću prepoznatljivost kod kupaca i investitora - rekao je direktor u PKS Mihailo Vesović.

Dodao je da sve više kompanija prihvata model društveno odgovornog poslovanja, za koji se pokazalo da nije potreban veliki obim ulaganja, već kreativne ideje. Društvena odgovornost ima i sve veći uticaj na podsticanje preduzetništva u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović ocenio je da dodela nagrada pokazuje da privreda Srbije zauzima visoko mesto među evropskim društvima, odnosno da se promenila ne samo kvantitativno, već i kvalitativno:

- Kompanije koje su zaslužile ovu nagradu pokazale su da socijalnu odgovornost ne doživljavaju kao trošak, već benefit za kompaniju i zajednicu.

Komora nagradu za društveno odgovorno poslovanje dodeljuje bijenalno od 2007. godine i do sada je u izboru najboljih u oblasti korporativne filantropije učestvovalo više od 400 kompanija i organizacija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.