Izvor: eKapija | Nedelja, 26.05.2019.| 16:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi koncept prodaje namirnica - Beobašta dostavlja sveže borovnice pravo sa njive na trpezu (FOTO)

"Bar jedna sveža namirnica u vašem frižideru" parola je kojom se rukovodi projekat Beobašta, iza kojeg stoji poljoprivredno gazdinstvo koje proizvodi borovnice.

Prilikom kupovine namirnica u marketima, ona prođe kroz bezbroj ruku kako bi, na kraju, stigla do vas. Želeći da izbegne ceo taj proces, preduzeće Beobašta pokrenulo je projekat čija je osnovna zamisao da sveže ubrane borovnice sa plantaža iz okoline Beograda dostavi direktno na vašu trpezu.

Kako je za eKapiju rekao Vojislav Vlahović, osnivač Beobašte, već nekoliko godina intezivno razmišlja o pokretanju ovog projekta, a samo je bilo pitanje vremena kada će on biti realizovan.

- Naša farma borovnica koja se prostire na tri hektara na Kosmaju je svoje proizvode do sada plasirala kod veleprodavaca, kao i kod određenih domaćih prodajnih lanaca. Smatram (i osmatram već duže vreme) da će takav konvencionalni lanac snabdevanja u velikim metropolama kao što je Beograd doživeti veliki izazov u budućnosti jer kupci žele vrhunski kvalitet za svoj novac. Činjenica je da nikada nije postojala veća zainteresovanost za zdrave alternative, jer kupci vide koliko je lanac snabdevanja centralizovan (ne samo kod nas već u celom svetu) i koliko kilometara, utovara, istovara i drugih manipulacija njihova hrana prolazi pre nego što dođe u njihov frižider - kaže Vlahović za naš portal.

Ideja Beobašte jeste da predstavi novi vid snabdevanja zdravom hranom koji se zasniva na "farm to table" konceptu (ili što bi se kod nas reklo - sa farme na trpezu).

- Osnovne karike lanca vrednosti Beobašte jesu: sveže ubrano (jer su proizvodi u rukama potrošača vrlo brzo od momenta branja/stvaranja), poreklo proizvoda (jer se zna odakle stižu proizvodi, odnosno ko ih uzgaja), dostavljeno u vozilima sa rashladnom komorom (jer nam je očuvanje svežine od velikog značaja) i na kraju najbitnije - povoljno (jer će cene biti ili na nivou tržišta, ili još povoljnije). Kada sve to saberete, proizvod Beobašte je u stvari najpovoljniji, jer se vrednost Beobašte sagledava velikim delom u usluzi koju ona pruža, odnosno u tom lancu vrednosti koji nas izdvaja od konkurencije zasnovane na konvencionalnom lancu snabdevanja - kaže Vlahović.

Kako navodi, Beobašta se neće protiviti tržištu konvencionalnog lanca snabdevanja, "jer smo svesni da bez njega prosto ne može".

- Umesto toga, želimo da kreiramo jednu zajednicu ljudi koji će prepoznati da smo mi tu da upotpunimo njihovu kupovinu proizvodima koji zasigurno nadmašuju kvalitet na koji su navikli, jer mi verujemo da se svaki zalogaj računa. Drugim rečima, članovi zajednice Beobašte će kompromizovati odlazak u obližnju prodavnicu zarad kvaliteta, jer svaki kompromis se pravi zarad višeg cilja koji je u ovom slučaju - zdravlje, a zdravlje nema cenu. Mi želimo da ovakav kompromis bude inspirativan za naše klijente - kaže sagovornik eKapije.

Beobašta za sada u ponudi ima samo borovnice.

- One su nam test na kojem ćemo videti koji su rizici ovakvog poslovnog modela. Mi svakako već radimo na detaljnoj strategiji razvoja koja uključuje široku paletu sirovih i prerađenih proizvoda. U okviru Beobašte prihvatamo sve proizvođače koji ispunjavaju standarde kvaliteta dobre poljoprivredne prakse, kako bismo mogli da opravdamo kvalitet koji garantujemo - kaže nam Vojislav.

Sve porudžbine obavljaju se preko sajta Beobašte (www.beobasta.rs). Kako kaže naš sagovornik, 10 dana pred berbu će svi klijenti biti pozvani kako bi se porudžbina potvrdila i kako bi se ugovorili datum i vreme isporuke.

- Klijentima ćemo nuditi prepodnevni termin od 8 do 14 časova i popodnevni termin od 14 do 20 časova. Prvi datum isporuke se planira dan nakon početka berbe. Postojaće i slučaj da neko nije tu, iako smo mi napomenuli da berba kreće početkom juna, međutim ni to neće biti problem, prebacićemo njihove porudžbine za kasniji termin tokom juna - ističe Vlahović.

Ako je suditi prema dosadašnjem interesovanju i reakcijama ljudi, Beobašta je koncept koji su Beograđani dugo čekali.

- Ovom dinamikom porudžbina, očekujemo oko 450 adresa i 1.500 kilograma. Za mesec i po dana, mislim da je ovo neverovatan rezultat koji će poslužiti kao temelj daljeg razvoja Beobašte - ističe sagovornik eKapije.

Iako sezona berbe borovnica počinje u junu, Beobašta ima u planu da proširi poslovanje i tokom cele godine, bilo da je reč o preradi borovnica, ili o uvođenju novih proizvoda koji dospevaju u drugim mesecima.

Govoreći o problemima prilikom razvoja posla, naš sagovornik kaže da je najveći izazov logistika.

- Zato ćemo morati da integrišemo ovaj operativni rizik u naše razvojno planiranje. Još jedan veliki izazov jeste izbor proizvoda. Pošto kompleksna logistika za sobom vuče i visoke troškove, mi ćemo naš poslovni model morati da orijentišemo na rentabilan kurs. Drugim rečima, na primer, nije opravdano dostavljati proizvode koji imaju kratak vek upotrebe, jer to za sobom povlači potrebu manjih količina, a veću učestalost dostave. Borovnice možete zamrznuti i jesti za doručak narednih šest meseci, te kupiti veću količinu u startu, paradajz ipak ne možete. U tom smislu, razmotrićemo i opciju preuzimanja na određenoj lokaciji, uz isti princip koji je i zaštitni znak Beobašte - sveže ubrano.

Kako Vlahović ističe, "važno je da imate dobar tim unutar koga vlada poverenje i podrška, kao i predznanje i iskustvo iz oblasti kojom nameravate da se bavite".

- Na taj način se sve prepreke savladaju i to predstavlja pola uloga koji je neophodan kako biste pokrenuli posao - dodaje.

A kada je reč o ulozima, sagovornik eKapije kaže da je njegovo poljoprivredno gazdinstvo dobilo subvencije države. Međutim, sama Beobašta nije tražila pomoć, jer im, kako navodi, za sada ne treba.

Po svemu sudeći, koncept Beobašte već beleži značajan uspeh na teritoriji Beograda. Međutim, ovo je ideja koja bi mogla da zaživi i u drugim gradovima Srbije.

- Ovaj koncept moći će da se razvija i u drugim gradovima, franšizno. Na nama je da razvijemo poslovni model Beobašte koji će, uz našu podršku i nadzor, kasnije neko iznajmiti za garantovani uspeh - kaže Vojislav Vlahović za eKapiju.

Dragana ObradovićFotogalerija
Beobašta

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.