Izvor: eKapija | Petak, 24.05.2019.| 14:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da proverite da li vas neko špijunira?

Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Upotreba skrivenih kamera radi špijuniranja gostiju u iznajmljenom smeštaju nedavno je dospela na naslovne strane. Jedna porodica je otkrila da su njihove aktivnosti prenošene uživo preko kamere sakrivene u dimnom alarmu u dnevnoj sobi njihove iznajmljene kolibe u Irskoj.

To za bezbednosnu industriju nije ništa novo. Naime, uređaji za nadzor mogu biti korišćeni za targetiranje poslovnih ljudi koji putuju, političara, aktivista, i novinara, između ostalih. Kako bi pomogli svim putnicima da budu bezbedni kada su daleko od kuće, istraživači kompanije Kaspersky Lab kreirali su listu najboljih bezbednosnih hakova za digitalne uređaje i informacije, koristeći jednostavne tehnike i osnovnu opremu, navodi se u saopštenju.

Na primer, kako biste utvrdili da nema skrivenih kamera ili mikrofona u vašoj hotelskoj sobi ili u iznajmljenom stanu preko kojih biste mogli biti prisluškivani, istraživači preporučuju da putujete sa malom alatkom (već dostupnom onlajn) koja sadrži skener radio frekvencije kao i svetleće diode i crveno staklo.

To će vam pomoći da pronađete izvore koji emituju elekromagnetne talase (većina bežičnih bubica i kamera) i da tražite skrivene kamere. Objektiv kamere reflektuje svetlost značajno bolje od ostalih površina, tako da ukoliko uperite svetlo dioda ka onome što vam se čini kao kamera, i pogledate ka njemu kroz crveno staklo, videćete svetlu crvenu tačku.

Takođe možete da koristite svoje mobilne telefone, kako biste uočili kamere koje koriste infracrveno osvetljenje, zato što kamere mobilnih telefona mogu da prepoznaju infracrveno emitovanje. Infracrveni filter na nekim telefonima, kao što je ajfon, previše je jak za ovaj trik.

Da ne biste bili "uhvaćeni", jednostavno treba da pravite neku pozadinsku buku. Puštanje vode na slavini, ili drugi zvukovi koji mogu lako da se stvore korišćenjem servisa kao što je Noisli, uništavaju skoro sve snimke.

Važan savet je da nikada ne ostavljajte svoje lične stvari, uključujuči vaše uređaje, bez nadzora. Svu svoju opremu nosite sa sobom kada napuštate hotelsku sobu.

Vodite računa o tome da je vaša oprema zaštićena lozinkom, i da su informacije koje se na njoj nalaze šifrovane.

Izbegavajte rizik usled nebezbedne Wi-Fi mreže korišćenjem žičanog miša i integrisane tastature na vašem laptopu.

Naučite kako da prepoznate dvosmerno ogledalo. Stavite prst na površinu ogledala, i ukoliko postoji razmak između prsta i njegovog odraza, reč je o normalnom ogledalu. Ukoliko nema razmaka, ogledalo potencijalno može da bude dvosmerno.

Počnite da koristite VPN usluge kao što je Kaspersky Secure Connection kako biste šifrovali sve što šaljete i primate, kada treba da se povežete na nebezbednu Wi-Fi mrežu dok ste u hotelu ili iznajmljenom stanu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.