NavMenu

Beogradski Landscape Factory ozeleneo najvišu zgradu u Sloveniji - Terasa hotela InterContinental u Ljubljani sa pečatom domaće pejzažne arhitekture (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2019. 19:31
Komentari
Podeli
Tim iz Srbije projektovao terasu na 20. spratu hotela u Ljubljani (Foto: Landscape Factory)Tim iz Srbije projektovao terasu na 20. spratu hotela u Ljubljani
Jedan od projekata koji zavređuje pažnju na ovogodišnjem Osmom međunarodnom salonu pejzažne arhitekture svakako je onaj koji stiže iz Landscape Factory studija iz Beograda. Tim koji čine pejzažne arhitekte Dejan Popov i Jelena Stefanović, kao i arhitekta Anđelka Slijepčević, predstaviće se uređenjem hotela InterContinental u Ljubljani, za koji kažu da je bio veliki izazov.

- Rad je bio interesantan, inspirativan i pokušali smo da kreiramo nešto drugačije. Kroz svoje poslovanje pokušavamo da izađemo iz okvira stereotipova. Biljke jesu veoma važan činilac svakog eksterijera, ali osim njih tu su još i ostali, veoma važni njegovi sastavni delovi. Spoljna arhitektura, forme i kompozicija, materijalizacija, rasveta, voda, vrtni elementi, opremanje i detalji, uz biljne vrste, čine da kompletan utisak jednog ambijenta spoljašnjeg prostora bude estetski i funkcionalno kvalitetan - kaže za eKapiju Dejan Popov.

Autorski tim iz Srbije bio je zadužen za pejzažnu arhitekturu i terasu na 20. spratu ove najviše zgrade u glavnom gradu Slovenije, koja nosi pet zvezdica. Oblikovali su šest površina interesantnih oblika i različitih gabarita. Biljke koje su koriščene dopinele su estetici, ali i zvučnoj i vizuelnoj izolaciji prostora i umanjenju štetnosti zagađenja. Jednostavnije rečeno, stvorili su pravu malu oazu u gradu.

- Ovde je glavni akcenat stavljen na drveće interesantne multistem forme sa izrazito belom korom stabla - Betula utilis jacquemontii 'Doorenbos' (himalajska breza) uz loptaste forme vrste Taxus baccata (evropska tisa) različitih dimenzija. Uz njih predloženi su varijeteti vrsta Abelia (abelija), Cornus (dren), Lonicera nitida, kao i otporne vrste perena i ornamentalnih trava. Terasa je ozelenjena vrstama bambusa, lavande, ruja, fotinije, patuljastih borova i drugo. One su se dosta dobro pokazale prilikom ozelenjavanja terasa na višim etažama objekata - pojasnio je Popov.
Dejan Popov (Foto: Landscape Factory)Dejan Popov

Dodao je i da je, kada je reč o ozelenjavanja eksterijera, sve češći trend upotreba biljnih vrsta koje su otpornijih karakteristika i imaju manje zahteva za negom, kao i da su tolerantne na periode suše i jaču insolaciju.

Prema rečima Dejana Popova, i u našoj prestonici postoji mnoštvo primera dobre prakse pejzažne arhitekture, koji su skriveni od očiju javnosti. Kako otkriva, često su privatni vrtovi i terase kvalitetnije i brižljivije uređeni, jer su inventivniji klijenti spremniji da prihvate nešto drugačije i autentično.

- Ono što nedostaje Beogradu u pogledu uređenja spoljašnjih prostora jeste hrabrost, odvažnost za implementaciju nečeg originalnog i neočekivanog. Dobri primeri su uređenje Radisson Collection Old Mill hotela, eksterijer kompanije Delta Holding, kao i prostor novoizgrađenog tržnog centra Ada Mall sa ozelenjenim terasama i upotrebom zelenih zidova - ističe sagovornik eKapije.


Landscape Factory pretežno radi luksuzne otvorene prostore. Osim toga su učestvovali u dizajnu prvog urbanog vrta u Beogradu - Green Lab, u okviru prostora Nove Iskre. Učestvovali su i u organizaciji i realizaciji prvog gardening teambuilding-a u našoj zemlji za kompaniju Dr. Oetker. Na ovaj način trude se da se podigne svest o važnosti biljaka, urbanog zelenila i uređenih eksterijera.

- Osim privatnih vrtova, na čijoj smo izgradnji trenutno angažovani, ono što bih izdvojio kao zanimljivo jeste da trenutno radimo na total dizajnu jednog multifunkcionalnog kompleksa u Nemačkoj, kao i na jednom interesantnom, nesvakidašnjem modernom prostoru na Fruškoj gori - zaključuje Dejan Popov.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Landscape Factory - Pejzažno uređenje InterContinental hotela u Ljubljani
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.