NavMenu

ČUČAK: Tržište i trendovi diktiraju cene i interes za trgovinu kriptovalutama

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2019. 16:31
Komentari
Podeli
Bojana ČučakBojana Čučak
Trgovanje kriptovalutama, koje je u Bosni i Hercegovini prisutno od njihovog nastanka, intenziviralo se u poslednje tri godine od kako su i vrednosti kriptovaluta počele da rastu i da se razvijaju, odnosno kada su izašle iz domena računarstva i informatike i počele trgovinu na finansijskim tržištima.

Međutim, u BIH ta trgovina putem oglasa i foruma bila je neregulisana, netransparentna i nesigurna.

- Otvaranjem prve kripto menjačnice, stvoreni su uslovi da klijenti mogu da trguju na sigurnoj platformi, da za to dobiju račun, te se samim tim klijentima obezbeđuje sigurnost porekla imovine koju kupuju i u koju ulažu – navodi u razgovoru za eKapiju Bojana Čučak, marketing menadžer kompanije Digital Assets Management, osnivača Balkan Crypto Exchange (BCX) prve kripto menjačnice u BiH.

Čučak ističe da je menjačnica u funkciji od početka godine, a da u poslednja dva meseca, otkako su radili na marketingu i promociji, imaju i povećan priliv novih klijenata. Kako cene kriptovaluta rastu, tako raste i interesovanje pojedinaca i firmi za investiranje i trgovinu kriptovalutama u svetu i u BIH.

Ona ističe da je najveći promet sa bitkoinom (Bitcoinom, BTC) i Ethereumom (ETH), što su i valute sa najvećom tržišnom kapitalizacijom. Najavljuje je da uskoro uvode i nove manje zastupljenje parove kroz berzanski modul, koji će klijentima nuditi više opcija za trgovanje.

eKapija: Šta neko mora da uradi da bi mogao trgovati na platformi?

- Osnovni preduslov nakon registracije je da se prođe proces verifikacije, u kojem utvrđujemo identitet klijenta i dodatne informacije koje su neophodne za usklađenost sa Zakonom. Nakon izvršene verifikacije, klijenti mogu da vrše transakcije, odnosno da kupuju i prodaju kriptovalute za konvertibilne marke.

eKapija: Kojom dinamikom se razvija tržište i uopšteno kakav je interes domaćih investitora?

- Tržište i trendovi diktiraju cene i interes. Kako vreme prolazi, blockchain tehnologija na kojoj su bazirane kriptovalute sve više napreduje i očekujemo da će u skorije vreme mnoge stvari u svakodnevnom životu biti digitalizovane putem blockchaina. To otvara prostor za nove biznise i investicije, i upravo rast vrednosti kriptovaluta diktiraju svetski trendovi na tehnološkim i finansijskim tržištima. Što se tiče našeg tržišta, mi smo ti koji smo napravili prvi iskorak i omogućili klijentima da se na jednostavan, siguran, brz, transparentan i legalan način uključe na tržište kriptovaluta. Takođe, našim klijentima nudimo edukacije i stojimo na raspolaganju za sve upite i informacije.

eKapija. Kolika je trenutna vrednost tržišta kriptovaluta kod nas, a kolika u svetu?

- U ovom momentu tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta koje se trguju na berzama je 250 mlrd USD sa dnevnim prometom u rangu od 60 mlrd. S obzirom na to da smo mi malo i nerazvijeno tržište, cifre su mnogo skromnije, ali sigurno postoji dovoljan broj interesenata koji omogućuju da tržište raste i da se razvija. Postoji veliki interes za ovim što mi radimo i svakog dana imamo sve više klijenata, a i naš promet raste.

eKapija: Šta mogu očekivati trgovci kriptovalutama u narednom periodu?

- Nakon perioda eksplozivnog rasta u drugoj polovini 2017. godine i nakon perioda pada i stagnacije u toku 2018, trenutno svi prognoziraju novi rast u kom bi vrednost trebalo čak da nadmaše i rekorde iz 2017. godine. Međutim, za očekivati je da taj rast bude linearniji, odnosno da će u ovom investicionom ciklusu biti manje naglih oscilacija i da će čitav proces duže trajati. Samim tim za očekivati je da u nekom doglednom periodu u sledećih pet do sedam godina kriptovalute, digitalni tokeni i drugi proizvodi bazirani na blockchain tehnologijama privuku više institucionalnih investitora i učestvuju u većim procentima na tržištima kapitala.

eKapija: Koje su potencijalne koristi od ulaganja u kriptovalute?

- Većina kriptovaluta ima svoju specifičnu namenu, ali u ovom slučaju spomenućemo bitkoin koji zvog svoje dugoročne deflatorne prirode nosi ulogu pohranjivanja vrednosti i najsličniji je u poređenju sa zlatom. Sa druge strane, Bitcoin je nepraktičan kao valuta, odnosno u kripto-rečniku bitcoin je prespor i preskup za vršenje plaćanja, te se tu koriste neka druga rešenja i kriptovalute. Kratkoročno, trgovanje kriptovalutama može biti špekulativno i doneti dobit ili gubitak dnevnim trgovanjem na berzama, ali dugoročno investiranjem u deflatorni proizvod može doneti dobit upravo rastom vrednosti te imovine u odnosu na standardne valute koji su dugoročno inflatorne prirode. Konkretno, u dugoročnoj perspektivi prognoze su rasta bitkoina u odnosu na američki dolar, pogotovo nakon 2020. godine kada se očekuje novo polovljenje rate izdavanja bitkoina, koje će ga učiniti još vrednijim. Smatra se da je ovo tržište tek u začetku, pa ostaje mnogo prostora za dalji rast i razvoj. Naravno, dužnost mi je i da upozorimo da ulaganje u kripto imovinu, kao i bilo koje drugo ulaganje, nosi značajan rizik gubitka, te da se svako blagovremeno edukuje, informiše i raspita o imovini u koju želi da investira.

eKapija: Sve više onlajn trgovina uvodi plaćanje kriptovalutama? Kakva su vaša očekivanja u razvoju ovog oblika internet kupovine?

- Mi već radimo na tom proizvodu i trenutno smo pri kraju razvoja tako da uskoro, već krajem sledećeg meseca, ulazimo u fazu testiranja usluge. U principu, pravna lica, odnosno trgovci koji budu želeli da primaju uplate svojih klijenata u kriptovalutama će sa nama zaključiti ugovor o posredovanju, u kojem ćemo mi u ime klijenata vršiti konverziju kriptovaluta u KM, te ćemo trgovcima na račun isplaćivati KM za prodatu robu i usluge. Sistem je u suštini identičan načinu funkcionisanja plaćanjima platnim karticama, tako da smatramo da će se dosta klijenata odlučiti da omogući svojim kupcima i ovu novu opciju plaćanja. Osim ovoga, planiramo i još novih proizvoda, ali o tome nešto kasnije.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.