Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 23.05.2019.| 16:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Banjaluka i Beograd planiraju osnivanje zajedničkog centra za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom

Ilustracija (Foto: MIND AND I/shutterstock.com )
Udruženja Daun sindrom iz Beograda i Daun sindrom centar iz Banjaluke planiraju da otvore zajednički centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom, rečeno je na sastanku ova dva udruženja u Banjaluci.

Zoran Jelić, upravnik Udruženja Daun sindrom centar iz Banjaluke, kaže da je plan da se u Banjaluci i u Beogradu otvori centar koji će podrazumevati rehabilitaciju i usmeravanje osoba sa Daunom.

Nina Pupuć, defektolog, rekla je da bi se to odvijalo u fazama, a prva faza bi podrazumevala rehabilitaciju i usmeravanje mladih osoba od nula, pa do sedam godina.

- Drugi nivo je namenjen osobama od sedme do 19. godine, koje bi bile uključene u sistem i proces vaspitnog obrazovanja - rekla je Pupić.

Dodala je da postoji problem koji se javlja od 19. godine pa nadalje.

- Deo našeg projekta je i prevazilaženje tog problema i to na način da ih osposobimo i stvorimo veštine da bi oni bili radno osposobljeni. Na kraju, poslednja faza je da ih zaposlimo - istakla je ona.

Anjuška Stamenović iz Udruženja Daun sindrom iz Beograda, rekla je da je ovo prvi projekat u regionu, a da je njegov cilj da ove osobe mogu same da se brinu o sebi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.