Izvor: Blic | Utorak, 11.08.2009.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Umetnička dela ostaju Beograđanima - i ove, kao i prethodnih godina grad bogatiji posle Belefa

(Foto: b)

I poslednja dva murala, od ukupno pet koliko je urađeno na fasadama zgrada u centru grada u ovkiru Beogradskog letnjeg festivala, su završena. Osim ovih crteža, posle ovogodišnjeg Belefa, Beogradu na poklon ostaju i brojne skulpture od selotejpa, figure od terakote, grafiti, kao i fotografije postavljene u javnom prostoru.

Poslednja dva murala uradili su beogradski umetnici Biljana Đurđević i Vladimir Petrović Talent.

- Ovi murali se nalaze na fasadama zgrada u Mileševskoj 57 i Makenzijevoj 42. Prethodno su urađena još tri murala u Resavskoj 61, Durmitorskoj 16 i Pop Lukinoj 6, koji su crtali umetnici Blu i Valerio Beruti iz Italije i Marius Vašaš iz Poljske. Ovi murali će biti trajan poklon Beogradu, pošto će praktično trajati koliko i same zgrade na kojima su iscrtani - objašnjava Boba Stojadinović, producent vizuelnog programa Belefa.

Možda i najviše pažnje na Belefu su privukle skulpture od selotejpa, koje je radio umetnik Mark Dženkis.

(Foto: b)

- Mark je sa polaznicima svoje škole postavio oko 30 skulptura na nekoliko lokacija u gradu. Međutim, pošto su neke bile provokativne, odnosne odevene lutke koje su bile položene na zemlji, mnogi prolaznici pomislili da su to ljudi koji su žrtve nekog napada, pa su zvali policiju i Hitnu pomoć. Tako su neke završile i u policijskoj stanici, dok su druge uništene ili ukradene. Ove skulpture inače mogu da traju i po nekoliko godina. Zato verujem da će one koje su ostale, pogotovu jedna postavljena na vrhu sata na Trgu Republike, dugo krasiti Beograd - kaže Boba Stojadinović.

Takođe, u oviru projekta "Korzo" duž zgrada u Ulici kralja Petra, od Cara Dušana do Kosančićevog venca, stavljen je veliki broj fotografija, a na nekoliko lokacija u gradu je bila postavljena i izložba teratorija.

- Na fasadama ušrafljene granitne ploče sa digitalno štampanim starim fotografijama Beograda i njegovih stanovnika. Na slikama se ne nalaze poznate ličnosti, već obični građani koji su živeli u prestonici više od jednog veka. Za te fotografije imamo dozvolu za godinu dana, pa ako ne budu oštećene ili ižvrljane verujem da će stajati i mnogo duže. Inače potiču iz arhiva Muzeja primenjene umetnosti, Istorijskog jevrejskog muzeja i jedne privatne kolekcije. Eksponati izložba "Teratorija" će biti poklonjena školama, kulturnim centrima, Institutu za majku i dete i drugim institucijama koje imaju dvorišta gde bi mogla da ih postave - priča Boba Stojadinović.

Takođe ove godne je urađeno i desetak grafita manjih dimenzija, crtanih tehnikom murala, kod SC "Olimp" . Iscrtano je više grafita kod "Magacina" u Ulici Kraljevića Marka koje je radio umetnik Blek Le Ret.

(Foto: b)

Pokloni postali tradicija

Ovo nije prvi put da Beograd posle Belefa, dobije odrđene poklone.

- Prošle godine urađen je mural u Karađorđevoj ulici, ispod Brankovog mosta. Takođe, tada je oslikana i ograda preko puta "Kineske pijace" u Novom Beogradu, a postavljeno je nekoliko neobično dizajniranih klupica ispod beogradskih mostova. Takođe, ispred starog Merkatora postavljena su slova velične dva metra, sa natpisom "IN" koje je u zemlji i natpisom "OUT", koji je iznad nivoa zemlje. Pre desetak godina naš umetnik Miloš Tomić postavio je nekoliko metalnih pločica u asfalt na Terazijama, koje su urađene po uzoru kanalizacione pločice, ali imaju "vickaste" natpise - seća se Boba Stojadinović.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 11.08.09.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.