Izvor: Blic | Četvrtak, 23.05.2019.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruska firma pobegla preko noći iz Vranja, odnela mašine i na cedilu ostavila 300 radnika

Ilustracija (Foto: bikeriderlondon/shutterstock.com)
Odlazak ruske firme Spilit iz Vranja, čiji su vlasnici pobegli preko noći i na cedilu ostavili 300 radnika, planiran je još od februara ove godine, a da to niko od rukovodstva u Vranju i zaposlenih u firmi, osim visokog menadžmenta, nije znao, preneo je danas portal Blic.

Izvor Blica je naveo da ta firma nije radnicima isplatila tri zarade, što je bio deo plana o napuštanju biznisa u Vranju.

- Neisplaćivanje zarada očigledno je bila odstupnica i deo smišljene strategije o odlasku koji je bio dobro isplaniran. Niko od radnika tako nešto nije mogao ni da nasluti. Gotovo preko noći su izneli sve, od mašina do sirovina. Samo nešto repromaterijala je ostalo i to onog koji fizički nisu uspeli da iznesu - otkrio je izvor Blica.

Pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković rekao je da je šokiran i zaprepašćen, jer ništa u kontaktima Opštine i te ruske firme nije ukazivalo na ovakav ishod.

- Mogu slobodno reći da smo imali lepu i dobru saradnju. U poslednje vreme čak smo razgovarali i o mogućim subvencijama, koje bi im dali za proširenje proizvodnje i zemljištu koje bi za širenje koristili - rekao je Veličković.

Kako je dodao, zaprepašćen je i činjenicom da niko iz opštine Vranje sada ne može da stupi u kontakt sa menadžmentom te kompanije.

- Zovemo ih sve redom od direktora do potparola, ali ne vredi - rekao je Veličković.

Spilit je ruska firma koja je u Vranje stigla 2017. godine i počela proizvodnju nameštaja u zakupljenim pogonima Jumka.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 49% Spilita je u vlasništvu beogradskog Hollodexa, dok je 51% u vlasništvu ruskog partnera OOO Korolj Divanov.

Ova ruska firma ima pogon i u Somboru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.