Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.05.2019.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

FMCG Brand Forum - Ironija u malim količinama može biti veoma korisna u advertajzingu

Konferencija o marketingu brendova u sektoru robe široke potrošnje (FMCG Brand Forum) održana danas u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, okupila je više od 300 učesnika iz domaćih i regionalnih kompanija koji su želeli da saznaju više o trendovima u sektoru kojim se bave.

Govorilo se o trendovima u medijima, a posebno o digitalnom sadržaju, kao i o važnosti podataka, koji se danas prikupljaju i interno i eksterno. Bilo je reči o značaju televizije i štampe, a svakako i kanala koji sada i više nisu novi, ko što je You Tube. Konferenciju je otvorio bivši košarkaški reprezentativac Nenad Krstić, koji sada proizvodi rakiju i ima svoju destileriju.

Veliki aplauz zaslužio je grafički dizajner Slavimir Stojanović, vlasnik kompanije Futro Design, koji je na ličan i potpuno otvoren način govorio o tome kako su rano detinjstvo, odrastanje, a na kraju i stvaranje porodice uticali na njegov kreativan rad. Dobitnik je nagrada na evropskom i svetskom nivou kada je reč o kreativnim rešenjima za reklamne plakate, logoe, pa čak i zastavu mira u Hagu.

- Ironija je kao diskurs dominantna u svetu. U velikim količinama je otrov, ali je u malim veoma korisna. Da biste je upotrebili na pravi način, morate razmeniti poverenje i razumevanje sa klijentom - poručio je Stojanović.

Advertajzing u službi biznisa bila je tema Nikole Paruna, iz firme Ovation BBDO. On je rekao da advertajzing ima jak uticaj na razne aspekte života.

- Svi se sećamo pesme "Noblice, Noblice, siđite sa police", "Ili jesi, ili nisi", "Dobro jutro, džezveri". To je dokaz da advertajzing menja naš govor, ulazi u jezik - objasnio je Parun.

Naglasio je da je svrha advertajzinga informisanje kupaca, ubeđivanje i podsećanje na brendove, koje su izgubili iz fokusa. Da bi se ovo ostvarilo, dolazi se do stvaranja pravih umetničkih rešenja, kojima se potrošači edukuju, a stvaraju se ponuda i potražnja.

- Ipak, sve ovo je potrebno, ali ne i dovoljno. Svrha advertajzinga broj jedan jeste pogonsko gorivo za razvoj brenda. Adekvatnim tretiranjem brenda podstiče se njegov rast i potentnost kompanije. Efikasan advertajzing je pleonazam - naglasio je govornik.

On je objasnio i da su u kreiranju brenda posebno važne integrisane komunikacije, koje prave razliku. To su one koje su usklađene sa brendom, čime se postiže prepoznatljivost; one koje daju dovoljno informacija da se prepoznaje da su deo iste kampanje, čime se ostvaruje sinergija; i na kraju da su to sve grane jednog stabla, čime je ostvarena koherentnost.

Na kraju svog izlaganja naglasio je da je važan partnerski odnos sa klijentima i kao kampanje za primer naveo Folijante za Munchmallow, koji su imali za cilj da podsete na ovaj slatkiš; angažovanje Branke Katić za Frikomovu reklamu koja je imala za cilj da zadrži ovu kompaniju na prvom mestu; i kampanju za Nektar, u kojoj je Andrija Milošević angažovan u periodu izbora, čime su dobili besplatnu pažnju medija u vrednosti od 50.000 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.