NavMenu

Panel Slovenačkog poslovnog kluba o digitalnoj transformaciji privrede - Krajnji cilj je pametna fabrika

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2019. 12:35
Komentari
Podeli
U organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) i Ambasade Republike Slovenije u Srbiji, u utorak, 21. maja održana je Panel rasprava na temu ,"Industrija 4.0 Slovenija – Srbija, Digitalna transformacija privrede". Događaj je organizovan u okviru 63. Međunarodnog sajma tehnike i tehnoloških dostignuća u Beogradu.

Cilj panela je bio da se odgovori na pitanja u kojem pravcu ide digitalna transformacija industrije, koja su iskustva firmi koje primenjuju rešenja za Industriju 4.0, kao i da li Srbija ima potencijala da softverska rešenja i tehnički zahtevne proizvode izvozi širom sveta.

Krajnji cilj Industrije 4.0 je pametna fabrika, rečeno je na Panelu.

Zaključci ovogodišnjeg panela su: Digitalizacija poslovnih procesa propraćena kontinuiranom edukacijom zaposlenih garantuje veći kvalitet finalnih proizvoda odnosno usluga i sam razvoj kompanija; Industrija 4.0 menja svet radikalno i nepovratno; Aktivno učešće u Industriji 4.0 podrazumeva digitalnu obradu svih faza proizvodnog procesa, kao i unapređenje logistike; Efikasna proizvodnja znači da se dobija pravilno raspoređen utrošak materijala, energetskih resursa kao i ušteda na radnim satima; Razvijaće se proizvodna, prerađivačka i namenska industrija; Neophodno je u državi imati infrastrukturu koja prati razvoj Industrije 4.0; Iz Srbije je moguće napraviti tehnički inovativne i kvalitetne proizvode koji idu u ceo svet; Krajnji cilj Industrije 4.0 je pametna fabrika.

Takođe, kako je rečeno, aktivno učešće u Industriji 4.0 podrazumeva digitalnu obradu svih faza proizvodnog procesa, ali i unapređenje logistike, dok efikasna proizvodnja znači da se dobija pravilno raspoređen utrošak materijala, energetskih resursa kao i ušteda na radnim satima.

Panel je otvorila Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba. Prisutnima su se obratili ambasador Republike Slovenije u Srbiji Iztok Jarc i Goran Križ, ekonomski savetnik u Ambasadi.

Učesnici na ovogodišnjoj panel raspravi bili su predstavnici uspešnih firmi u Srbiji: Miodrag Stojković, direktor firme Eti B, Dejan Milutinović, direktor Gorenje fabrike aparata za domaćinstvo u Valjevu, Simon Smolnikar, vođa prodaje u firmi RLS Merilna Tehnika, Ljubica Vojinović, menadžer u Backoffice timu Korisničkog servisa firme Vip Mobile, Vladimir Ivanović, direktor i vlasnik firme Mikoterm i Neven Katanić, vođe EPLAN prodaje u firmi Exor-eti.
Moderator panela je bila Slađana Adamović Ilić, direktorka firme Media Skills.

Na panelu su kompanije, učesnice panela, predstavile brojnim prisutnima novine u svojim poizvodnim procesima odnosno uslugama, objasnile koliko vremena je potrebno za uvođenje novog proizvoda na tržište, odnosno, koliko je potrebno vremena da bi se sama investicija isplatila.

VIŠE TEKSTOVA SA SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA MOŽETE VIDETI OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.