Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.05.2019.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tokom juna otvaranje novog spa kompleksa u Jošaničkoj banji - U ponudi obnovljeni turski hamam, blatno kupatilo, bazen sa termalnom vodom, finska sauna... (FOTO)

(Foto: Kulturni centar Gradac)
U lepotama i lekovitivim vodama Jošaničke banje uživali su još stari Rimljani, a kasnije je nisu zaobilazili ni Turci. U to doba njeni izvori posebno su bili omiljeni srpskom knezu Milošu, na čiji je zahtev izvršeno i prvo ispitivanje njihove lekovitosti.

Zelena vrata Kopaonika, kako još nazivaju ovu banju u opštini Raška, tokom juna 2019. otvoriće letnju sezonu bogatija za mnoge sadržaje koji će upotpuniti njenu ponudu.

Prema rečima Dejana Koturanovića, direktora Kulturnog centra Gradac u Opštini Raška i predsednika Mesne zajednice Jošanička banja, početkom turističke sezone biće završeni obimni višegodišnji radovi u parku u Jošaničkoj Banji.


Novo i staro kupatilo

- Ovi radovi obuhvatili su najpre sanaciju Novog kupatila u okviru banjskog kompleksa u parku. Posle rekonstrukcije, Novo kupatilo otvoreno je 2017. godine. U okviru ovog objekta ordinira medicinsko osoblje - fizijatar, medicinska sestra, fizioterapeuti, što za Jošaničku banju predstavlja početak razvoja zdravstvenog turizma. Od terapija nude se elektromagnetna terapija, laseroterapija, ultrazvučna terapija, sve vrste struja i presoterapija. Takođe, u ponudi je i usluga ručne masaže. U Novom kupatilu postoji jedan manji zatvoreni bazen sa termalnom vodom, đakuzi za 4 osobe i 8 kada - objašnjava Koturanović za eKapiju.

Usledila je, kaže naš sagovornik, sanacija Starog turskog kupatila iz 18. veka, koje je obnovljeno u autentičnom obliku, pa će se ovaj nekadašnji turski hamam koristiti za kupanje u termalnoj vodi, a njegovo otvaranje očekuje se početkom letnje sezone.
Obnovljeni turski hamam iz 18. veka
Obnovljeni turski hamam iz 18. veka (Foto: Kulturni centar Gradac)
Koturanović navodi da su radovi obuhvatili i izgradnju otvorenog bazena i saune, pa će u okviru ovog novog spa kompleksa u Jošaničkoj Banji posetioci moći da uživaju i u ovalnom otvorenom bazenu sa termalnom banjskom vodom veličine 50 m2 i u finskoj sauni.

- Osim toga, izgrađena je i letnja bašta, a uređene su i parkovske površine, rečno korito i izgrađen kej na reci Jošanici pored parka - objašnjava Koturanović za eKapiju.

Dodaje da je napravljeno i kupatilo za blatne terapije, za čije opremanje je nabavka u toku i ono će biti u funkciji krajem leta.

Direktor Kulturnog centra "Gradac" ističe da interesovanje za Jošaničku banju iz godine u godinu raste, a da se po završetku svih navedenih radova ove godine očekuje popunjenost svih kapaciteta.

- Kapaciteti banje za sada nisu veliki, ali može se reći da su dovoljni za ono što Jošanička Banja sada može turistima da ponudi. Od prošle godine Jošanička Banja ima i prve kategorisane apartmane i sobe, a očekuje se i otvaranje još jednog hotela sa oko 50 ležaja - najavljuje Koturanović.
Novi kej na na reci Jošanici
Novi kej na na reci Jošanici (Foto: Kulturni centar Gradac)

Ubrzan razvoj zdravstvenog turizma

Razvoj zdravstvenog turizma u Jošaničkoj Banji će, kaže, značiti mnogo za opštinu Raška, jer će ova opština, osim razvijenog planinskog turizma na Kopaoniku, imati još jednu destinaciju koja će, posebno tokom leta, privući značajan broj turista.

- Blizina Kopaonika nudi razne prednosti. Našu čuvenu planinu moguće je lako povezati sa Jošaničkom banjom u jedinstvenu turističku ponudu i na taj način omogućiti produžetak turističke sezone, kako na planini, tako i u Banji - kaže Koturanović.

On dodaje da je Opština Raška usvojila program razvoja turizma Jošaničke Banje od 2019. do 2023. godine.

- Prošle godine počela je izgradnja kanalizacione mreže, koja se izvodi po fazama. Potrebno je da se u narednim godinama ulaganjem u infrastrukturu stvori pozitivna klima za investitore, posebno za zainteresovane za objekat stacionara koji je sada u vlasništvu PIO fonda, objekta čijim bi otvaranjem Jošanička Banja postala konkurentna ostalim Banjama u Srbiji kada je u pitanju zdravstveni turizam - kaže Dejan Koturanović.

Ni tu, međutim, nije kraj novinama u Jošaničkoj banji.

Naime, Opština Raška je od Ministarstva rudarstva i energetike dobila pravo istraživanja podzemnih voda na području Jošaničke banje.

Kako navodi naš sagovornik, licencirana projektantska kuća je za potrebe opštine uradila Projekat primenjenih hidroloških istraživanja podzemnih voda, na osnovu kojeg se, između ostalog, rade merenja koja će utvrditi rezerve vode na godišnjem nivou u Jošaničkoj banji.

- Posle toga će se pristupiti pribavljanju eksploatacionog prava podzemnih voda i očekuje se da će opština Raška dobiti pravo njihove eksploatacije već naredne godine - otkriva Koturanović.


Obnova memorijalnog kompleksa "Milunka Savić"

Još jedan projekat koji je u pripremi biće veoma interesantan turistima - obnova memorijalnog kompleksa "Milunka Savić".

Kako navodi Dejan Koturanović, Opština Raška je dobila sredstva na konkursu "Gradovi u fokusu" od Ministarstva kulture za sanaciju ovog memorijalnog kompleksa u Jošaničkoj Banji podignutog 1995. godine u čast srpske heroine iz Prvog svetskog rata.

- Ove godine Centar za kulturu "Gradac" je dobio sredstva od Ministarstva kulture za multimedijalnu edukativnu postavku heroine Velikog rata Milunke Savić u okviru buduće spomen sobe koja će biti otvorena za manifestaciju "Dani Milunke Savić", 4. oktobra 2019. godine. Objekat memorijalnog centra je napravljen sa ciljem da se otvori spomen soba posvećena Milunki Savić, ali ona nije nikada otvorena, a objekat je u međuvremenu dosta oronuo. Zato smo pristupili najpre uređenju i sanaciji objekta, a do manifestacije "Dani Milunke Savić" biće spremna za otvaranje i spomen soba, tako da će se objekat memorijalnog centra privesti nameni posla skoro 25 godina od njegove izgradnje - ističe Koturanović.
Rodna kuća Milunke Savić
Rodna kuća Milunke Savić (Foto: Kulturni centar Gradac)

Rodna kuća Milunke Savić nalazi u selu Koprivnica, 8 kilometara od Jošaničke Banje. Kako ističe naš sagovornik, ona je obnovljena 2015. godine, takođe sredstvima Ministarstva kulture, a pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Rodna kuća je od strane lokalne samouprave Raška tada dodeljena Centru za kulturu "Gradac" na upravljanje, a Centar je već naredne, 2016. godine, osnovao manifestaciju "Dani Milunke Savić", koja se održava u Jošaničkoj Banji i u Koprivnici.


"Najtoplija voda u Jevropi"

Dejan Koturanović ističe da Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji i spadaju u grupu hipertermi. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 77ºC. Ostali izvori su ukupnog kapaciteta 30 litara u sekundi. Banju je, u svojim mnogobrojnim prolascima ka Kopaoniku, posećivao i Josif Pančić, koji za nju zapisao da je "najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija".

Vode Jošaničke Banje, navodi naš sagovornik, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor i korisne su kod bolesti lokomotornog aparata (zapaljenski reumatizam, degenerativni zglobni i vanzglobni reumatizam, stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano-zglobnom sistemu, posledice trauma, sportske povrede), arterijske hipertenzije, kardiovaskularne bolesti, nespecifične bolesti pluća primenom inhalacija, periferne vaskulopatije i polineuropatije svih vrsta, neurološka oboljenja (neuralgije, centralne i periferne oduzetosti, išijalgije), ginekološke probleme i kožne bolsti kao što su psorijaza, ekcemi, dermatitis.

Branislava PetrovićFotogalerija
Jošanička banja

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE