Izvor: Tanjug | Četvrtak, 23.05.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: U planu izgradnja trase gasovoda Beograd-Banja Luka

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će projekat izgradnje Turskog toka kroz Srbiju imati nekoliko izlaznih tačaka iz naše zemlje, a kao nastavak ovog projekta planira se izgradnja trase gasovoda Beograd-Banja Luka.

Deonica Turskog toka kroz Srbiju dugačka je 403 kilometara, cevi budućeg gasovoda ulaziće u našu zemlju kod Zaječara, a izlaziti kod Horgoša prolazeći kroz 23 opštine.

- Sledeći korak iz tog gasovoda je projekat Beograd-Banja Luka, što bi podrazumevalo obezbeđivanje gasom Bosne i Hercegovine - rekao je Antić gostujući na Pinku.

Ministar Antić je objasnio da, kada je reč o razvoju Turskog toka, postoji nekoliko redosleda priorita.

Prvi prioritet je, kaže, povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor, sa 450 miliona kubnih metara gasa na 750 miliona kubika.

U planu je i skladište Itebej kapaciteta oko jedne milijarde metara kubnih, a zatim i skladište kod Pančeva, Tilva, rekao je ministar energetike.

Govoreći o realizaciji Turskog toka u Srbiji, Antić je ocenio da će ovaj projekat povećati zadovoljavanje potreba industrije u Srbiji i uticati na dolazak novih investitora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.