NavMenu

Električni trotineti konačno stiču popularnost i u Srbiji - Jeftina i jednostavna alternativa za prevoz gradom

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2019. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/LAZERKONG)
Električni trotineti su moda koja je došla iz Silicijumske doline, a nedavno su postali popularni širom sveta kao jeftina i jednostavna alternativa za prevoz gradom. I dok su u većim evropskim gradovima e-trotineti gotovo okupirali javni prostor, u Srbiji je potražnja za njima i dalje mala, mada se to polako menja, saglasni su prodavci koji ih nude u Srbiji.

Iz kompanije BC group navode da interesovanje za električne trotinete postoji, ali je i dalje sve u početnim fazama. Iz ComTrade-a navode da u poslednje vreme raste interesovanje za ovu grupu proizvoda, kao i za električne bicikle, a slično poručuju i iz Gigatrona.

- Zainteresovanost ljudi u Srbiji za električne trotinete se konačno budi. Još se broj prodatih električnih trotineta na može upoređivati sa prodajom bicikala ili električnih skutera, međutim od početka godine se beleži višestruki rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu - kaže za eKapiju Predrag Manojlović, direktor prodaje u Gigatronu.

Električni skuteri i bicikli na punjenje ključni su deo strategije čiji je cilj da se ljude odvrate od automobila koji sve više zagađuju životnu okolinu i stvaraju saobraćajne probleme.

ComTrade u ponudi ima 10-tak modela robnih marki Razor, Xiaomi, Denver, MPMan i drugi. Iz BC grupe kažu da u ponudi imaju i trotinete za decu i za odrasle, a da se cene kreću od 7.500 do 60.000 dinara.

Gigatron u svojoj ponudi ima 15 modela električnih trotineta u više segmenata. Od dečjih RAZOR modela, čije se cene kreću od 9.999 dinara do modela za korisnike čija je težina do 100 kilograma, sa cenom od 59.999 dinara.

Ovi trotineti su generalno dizajnirani sa velikom palubom u sredini na kojoj vozač stoji i osmišljeni su kao jednostavno i lagano električno prevozno sredstvo za grad, a upravo to je i njegova glavna svrha.

Najpopularniji modeli u Gigatronu su modeli proizvođača Xiaomi. Konkretno, Mi Electric Scooter M365 koji je trenutno rasprodat, a čiju novu količinu iz uvoza očekuju ovih dana.

U kompaniji BC group najprodavaniji model je RAZOR Električni trotinet E300 sivi, koji postoji u 2 varijante sa sedištem i bez.

E-trotinet je lagan i sklopiv tako da ga možete poneti gde god išli, čak i u prodavnicu.


Regulacija saobraćaja

Izazov sa kojim se suočavaju mnogi evropski gradovi sada je regulacija saobraćaja. Tako je zamenik gradonačelnika Pariza Kristof Najdovski, nedavno rekao da za tu oblast nema nacionalnih propisa.

- Nije reč samo o tome gde su parkirani. Pravila saobraćaja nisu dobro prilagođena malim vozilima. Sa maksimalnom brzinom od 25 km na sat skuteri su prebrzi za trotoare, a suviše spori za većinu puteva - navodi Najdovski.

Francuska dozvoljava vožnju na trotoarima isključivo ako takvo vozilo razvija maksimalnu brzinu od šest kilometara na sat – što je brzina sporog tempa trčanja. Oni koji razvijaju brzinu do 25 km na sat odlaze na biciklističke staze.

Gornji dom nemačkog parlamenta izglasao je ovih dana zakon kojim je dozvoljeno da se električni trotineti koriste na javnim putevima, ali i na biciklističkim stazama.

Novim zakonom je dozvoljeno da se e-trotineti kreću brzinama do 20 km na sat, a ovim vozilima mogu upravljati osobe uzrasta od 14 godina pa naviše. Kako se navodi, odluka stupa na snagu u junu.

Vest je obradovala kompanije kao što su Bird Rides, Lime, pa i Volkswagen, koji se nedavno uključio u biznis proizvodnje ovih dvotočkaša.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.