Izvor: eKapija | Sreda, 22.05.2019.| 16:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lekovito bilje sa Romanije na evropskom tržištu - Uskoro i sertifikat za organsku proizvodnju

Ilustracija
Ilustracija
Firma Bilje i ljekobilje u Bjelosavljevićima kod Sokoca otkupila je u proteklom delu sezone oko 200 kg sirovog smrčka, oko 1.000 kg sirovih reduša (lipki) i 500 kg svežeg jaglaca (jagorčevine), a 90% te robe izvozi u zemlje EU.

Vlasnik firme Mladen Orašanin istakao je da je to prva registrovana firma koja se na području Sokoca i nekoliko susednih opština bavi sakupljanjem, otkupom, pripremom i čuvanjem lekovitog i aromatičnog samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva – od ranog proleća do kasne jeseni.

U toku je sezona otkupa sirove reduše, suvog i sirovog smrčka, te svežeg i suvog nadzemnog dela jaglaca, a berbu i otkup, donekle, ometa kišno proleće, prenosi business-magazin.ba.

Orašanin najavljuje da u narednih nekoliko meseci slijedi otkup cveta zove i jestivih gljiva, čija sezona berbe dolazi, te proizvodnja eteričnih ulja od iglica jele, bora i smrče do kojih se dolazi otkupom iz redovne seče, prema ugovoru sa šumskim gazdinstvima.

On napominje da je firma, zahvaljujući mađunarodnim grantovima i projektima namenjenim razvoju ruralnih područja u BiH, realizovanim putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ambasada SAD i Švedske i uz pomoć Regionalne agencije za razvoj, nabavila savremenu opremu za pripremu i čuvanje otkupljenog bilja.

Za destileriju, hladnjaču i prateću opremu uloženo je oko 300.000 KM (150.000 EUR), a u planu je proširenje prerade i organske proizvodnje.

- Sama destilerija, neophodna u ovakvoj firmi, koštala je oko 100.000 KM (50.000 EUR) i toliko sam dobio za donaciju, ali sam i ja morao uložiti svojih 100.000 KM, pa sam kupio savremenu hladnjaču - kaže Orašanin.

On ističe da od rada ove fime značajnu korist ima i stanovništvo Sokoca i nekoliko susednih opština, jer branjem samoniklog lekovitog i aromatičnog bilja i jestivih gljiva ostvaruju dobra primanja.

Orašanin navodi da je otkupna cena suvog smrčka 250 KM (125 EUR), zatim sirovog jaglaca 4,5 KM (2,25 EUR) po kilogramu, a suvog 30 KM (15 EUR). Cena sirove reduše iznosi 8 KM (4 EUR), a sirovog cveta zove 1,80 KM (0.9 EUR).

(Foto: shutterstock.com/ratmaner)

On naglašava da cenu samoniklog lekovitog i aromatičnog bilja i jestivih gljiva ne određuju otkupljivači, već potražnja na tržištu evropskih zemalja.

Orašanin tvrdi da berači mogu da zarade dobro u vreme kada šumsko bilje donese bogat rod i navodi primer Bude Šobića sa Sokoca, koji nabere i po 10 tona smrekove bobe za sezonu koja traje tri do četiri meseca.

Orašanin planira da bazira i proizvodnju na 12 meseci godišnje, tako što će od otkupljenog šumskog voća, šipurka, drenjina, borovnice, brusnice i trnjine cediti sokove.

To predstavnja čistu organsku proizvodnju od plodova iz prirodnog okruženja bez industrijskih zagađivača, bez hemije i plantažnog uzgoja.

Raduje ga podrška opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo i Gradske razvojne agencije. Sve više ljudi zainteresovano je za berbu lekovitog i aromatičnog bilja i gljiva na široj romanijskoj regiji i regiji gornjeg Podrinja.

Organska proizvodnja

On se nada da će do kraja godine dobiti sertifikat za organsku proizvodnju, što će dodatno olakšati izvoz na tržište evropskih zemalja.

Mladen Orašanin naglašava da će tim sertifikatom biti stavljena tačka na duge pripreme za unapređenje rada i označen start za savremeno poslovanje Bilja i ljekobilja, firme izrasle iz stanice za otkup u selu Žljebovi, koju su vodili njegovi roditelji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.