Izvor: RTV | Sreda, 22.05.2019.| 16:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slane bare u okolini Sombora uskoro pod zaštitom države

Ilustracija
Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite gornjeg toka reke Mostonga u Bačkoj, kao predela izuzetnih odlika. Ono pripada ekološkom području Srbije - Slatine severne Bačke. Ovde se nalaze slatinaste livade i jedine dve preostale slane bare u ovom delu Srbije.

Jovan Marko iz okoline Stanišića ima 16 krava i sve ih napasa na pašnjaku u blizini svog salaša. Kako kaže, zemljište nije kvalitetno za obradu, pa su zato pašnjaci ostali sačuvani:

- Slatinasto zemljište je za pašu dobro, jer je slanik najbolji za mleko.

U okolini Stanišića, Riđice i Kruševlja nalaze se i slane bare, koje su jedinstvene u Bačkoj. Jedna od njih je Medura kod Riđice.

- Mnogi ovde dolaze na kupanje, jer je ovo blato lekovito. Tu se sa atara sliva voda na slanjak i nasataje slano blato. Tokom leta, kada nema vode, ostane samo mulj i blato. Ljudi dolaze i mažu se, jer kažu da leči reumu - objašnjava Marko Gundić iz Riđice.

Nekada je oko Sombora ovih jezera bilo gotovo 40, a sada su tu pomenuta bara i ona kod Kruševlja. U celoj Srbiji ima ih ukupno pet. Osim ljudi, ova mesta posećuju i stotine vrsta ptica.

- Posebno su zanimljivi lebdeće, skoro mikroskopske vrste račića, koji žive samo u slanim jezerima - izdvaja bilog Ranko Perić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.