Izvor: eKapija | Sreda, 22.05.2019.| 16:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD raspisuje tender za izradu studije izvodljivosti južne gasne interkonekcije

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Naredne nedelje na internet stranici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo bi da bude objavljen tender za izradu studije izvodljivosti, kao i studije uticaja na životnu sredinu za izgradnju takozvane južne interkonekcije, odnosno gasovoda kojim će se Bosna i Hercegovina spojiti sa Hrvatskom, rekao je za Faktor direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

- S obzirom na EBRD-ove procedure, očekujemo da će najbolji ponuđači biti odabrani početkom avgusta ove godine, kada bi trebalo da počne i izrada ove dve studije. Takođe, početkom avgusta bi trebalo da počne i izrada idejnog projekta za južnu interkonekciju, koji će uključivati i elaborat eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda. Izrada ove dve studije, kao i idejnog projekta, trebalo bi da bude završena u avgustu naredne godine – pojasnio je Salkić.

Južna interkonekcija podrazumeva izgradnju gasovoda na deonici Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik s odvajanjem za Mostar. Ovim gasovodom bi trebalo da se osigura drugi izvor snabdevanja Osne i Hercegovine ovim energentom, kako više ne bi zavisila isključivo od ruskog gasa. Time bi se ujedno stvorila konkurencija dobavljača na gasnom tržištu, što bi u perspektivi trebalo da doprinese i nižoj ceni gasa.

Kod Zagvozda ovaj gasovod bi trebalo da se spoji na gasovod kroz Hrvatsku, kojim se ovaj energent transportuje iz terminala tečnog gasa na ostrvu Krk. Hrvatska je svoj deo gasovoda izgradila do Splita i preostala je izgradnja još oko 60 kilometara do Zagvozda.

Južna interkonekcija bi trebalo da bude duga ukupno 160 kilometara, od čega bi 114 kilometara bio dug gasovod od Zagvozda do Travnika, a 46 kilometara odvajanje za Mostar. Ukupna cena izgradnje trebalo bi da iznosi 100 mil EUR, a novac bi trebalo da bude osiguran putem kredita EBRD-a.

Očekuje se da bi prvi kubni metri gasa putem ovog gasovoda u BiH trebali biti dopremljeni 2023. godine, piše Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.