Izvor: Dnevnik | Sreda, 22.05.2019.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela rekonstrukcija fasade Pokrajinske vlade - Vrednost radova 27,6 miliona dinara

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade Banovine u Novom Sadu, odnosno zgrade današnje Pokrajinske vlade, počeli su posle 80 godina, prvi put od kada je sagrađena. Radovi će trajati do kraja novembra ove godine.

Sanacija obuhvata čišćenje kamene fasade površine 10.700 m2, rekonstrukciju oštećenih ili nedostajućih delova i zaštitu fasade antigrafitnim sredstvom. Planirano je i čišćenje ulaznih kamenih stepenica i ogradnih zidova, površine 670 m2, kao i obnova dekorativnih elemenata.

Vrednost radova je 27,6 miliona dinara. Izvode se pod svakodnevnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Ovo impozantno zdanje jedna je od najlepših građevina arhitekture 20. veka u našoj zemlji. Izgrađeno je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana 1939. godine i bila je sedište bana Dunavske banovine.

Nakon završetka ovih radova, planirani su i radovi na rekonstrukciji i sanaciji fasade zgrade Skupštine AP Vojvodine, koja se nalazi u Banovinskom kompleksu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.