NavMenu

Često pitanje među programerima: Da li je komentarisanje koda uvek korisno i potrebno?

Izvor: Startit Sreda, 22.05.2019. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Treba da komentarišite svoj kod. Oko ove rečenice lako se sukobe mišljenja. Možda zato što je kliše. A kao u svakom klišeu u njoj ima ponešto istine. Odnosno, istina je poslovično negde između, što potvrđuju i iskustva onih koji komentarisanje koda primenjuju u praksi.

Bez obzira na ova dva sukobljena mišljenja, iskusniji programeri uglavnom komentarišu ono što pišu, ali ne u svim situacijama. Kako kažu, potreba za time se uglavnom javlja onda kada su u pitanju kompleksni delovi koda.

- Trudim se da iskomentarišem sav kod prilikom čijeg pisanja sam morao da "razmislim"/isplaniram/raspišem/analiziram. Mera u kojoj se to radi zavisi od projekta/taska/dela sistema - kaže softver developer Vedran Mimić.

Slično je i sa Srđanom Brkićem, koji je takođe softver developer, i koji kaže da propratnu dokumentaciju piše na vrhu metoda.

- U drugim slučajevima samo kada logika nalaže (kada kod postane dovoljno kompleksan). Isto savetujem početnicima i smatram da ne treba olako da se prepuste pisanju komentara, kod treba da bude dovoljno jasan i bez njih - kaže Brkić.

Sebastijan Vilhamer, programer u gejming industriji, često komentariše svoj kod, a početnicima jednako savetuje da sačekaju sa pisanjem komentara.

- Što se početnika tiče, mislim da je pred njima dug put programiranja pre nego što dođe vreme da brinu o pisanju komentara. Za njih je važnije da pišu kod, da ga prepravljaju, brišu i ponovo pišu. Jer, svakako, većina početničkog koda bude odbačena. Kada komentarišeš ti zastaješ, razmišljaš, pokušavaš da dobiješ neku vrednost, a to ne možeš pre nego što si napisao određenu količinu koda - poručio je Vilhamer.

Miloš Žarković, inženjer informacionih tehnologija retko komentariše svoj kod. Njegov stav se donekle razlilazi s ostalima. On se generalno protivi komentarisanju, jer je mišljenja da ono čini kod nejasnim.

- Smatram da količina komentara ne utiče na kvalitet koda, ali velika količina komentara na žalost u većini slučajeva ukazuje na to da kod nije dovoljno jasan, a samim tim ni kavalitetan. Moram da se ogradim, ovde pre svega mislim na moderne high-level jezike. Početnicima bih savetovao da probaju da refaktorišu svoj kod, a da komentare koriste kao poslednju opciju. Verujem da dobrom organizacijom i imenovanjem klasa, metoda i varijabli svaki kod može da postanje čitljiv i razumljiv - kaže Žarković.

Upravo je zahtev da kod bude čitljiv i razumljiv jedna od okosnica kada govorimo o tome da li ga treba komentarisati. Zato je uobičajna praksa da kada želiš da pojasniš kod prvo pokušaš da ga napišeš na jednostavniji način, pa tek onda komentarišeš.

Srđan iz Eryce-a navodi da: "Komentar treba da kaže zašto je nešto urađeno, a kod — kako."

S druge strane, pojedini developeri smatraju da nema smisla pisati komentare u kojima se ponavlja šta kod radi ili se služiti komentarisanjem kako bi kod učinili jasnijim. U tom duhu i Srđan napominje da nema smisla pisati očigledne komentare i samo "prljati" kod, a Miloš navodi konkretnu situaciju u kojoj ne bi pisao komentare:

- Na primer, kada imamo neku veliku metodu koja radi puno stvari, neko bi došao u iskušenje da stavi komentar iznad svakog koraka kako bi objasnio šta taj deo koda radi. U ovom slučaju ponovo preporučujem refaktorizaciju (razdvajanje celina u manje metode sa smislenim imenima) - kaže on.

Naravno, osim objašnjavanja komplikovanih i osetljivih linija koda ili nekoliko linija koda (za one koji nisu autori ili za sebe), programeri u kod unose i komentare koji im služe kao beleške da npr. rad nije završen. Međutim, po Sebastijanovom mišljenju to je drugačija vrsta problema, jer zahteva od programera da se seti i vrati na te komentare.

- Ako je kod čist, komentari nisu potrebni. Problem je što ne može sav kod da bude takav. Takođe, jedan od problema je u tome što kada jednom napišete komentar i kasnije mu se vratite obično će biti zastareo, jer se kod na koji se odnosi promenio. Imaćete gomilu komentara koji više ništa ne znače, ili više nemaju smisla kao što su imali u trenutku kada ste ih pisali - kaže Sebastijan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.