NavMenu

Vraćanje "švajcarskog modela" za obračun penzija u drugoj polovini 2019?

Izvor: Beta Sreda, 22.05.2019. 13:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)Ilustracija
Švajcarski model za obračunavanje penzija trebalo bi da bude usvojen u drugoj polovini godine, najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali. Dodao je da je ovaj model najbolji i najpravedniji za nastarije građane.

- Tokom sledeće misije MMF, koja se očekuje krajem septembra ili početkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti - rekao je Mali.

Objasnio je da švajcarski model podrazumeva da se indeksacija obavlja svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

- Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50%. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja, a najpovoljniji je, jer se vezuje za dva pokazatelja, koji su i osnovne determinante visine penzija - pojasnio je ministar finansija i dodao:


- Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko 5%, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izvdvojimo u budžetu za te potrebe. To je sistemsko rešenje.

"Švajcarska formula" za usklađivanje penzija ranije je primenjivana u Srbiji, ali je ukinuta na zahtev Svetske banke 2005. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.