Izvor: Beta | Sreda, 22.05.2019.| 13:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vraćanje "švajcarskog modela" za obračun penzija u drugoj polovini 2019?

Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)
Švajcarski model za obračunavanje penzija trebalo bi da bude usvojen u drugoj polovini godine, najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali. Dodao je da je ovaj model najbolji i najpravedniji za nastarije građane.

- Tokom sledeće misije MMF, koja se očekuje krajem septembra ili početkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti - rekao je Mali.

Objasnio je da švajcarski model podrazumeva da se indeksacija obavlja svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

- Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50%. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja, a najpovoljniji je, jer se vezuje za dva pokazatelja, koji su i osnovne determinante visine penzija - pojasnio je ministar finansija i dodao:

- Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko 5%, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izvdvojimo u budžetu za te potrebe. To je sistemsko rešenje.

"Švajcarska formula" za usklađivanje penzija ranije je primenjivana u Srbiji, ali je ukinuta na zahtev Svetske banke 2005. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.