Izvor: Tanjug | Sreda, 22.05.2019.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvođačima jaja produžen rok za usklađivanje proizvodnje sa novim pravilima

(Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede produžilo je preduzećima koja se bave proizvodnjom, sakupljanjem, klasiranjem i pakovanjem jaja rok do 1. januara 2020. godine da usklade svoje poslovanje sa novim pravilnikom koji, između ostalog, propisuje da svako jaje na sebi mora da ima "pečat". Prvobitni rok bio je 1. jul ove godine.

Početkom godine doneta su nova pravila za proizvodnju i promet jaja, koja podrazumevaju strože obeležavanje i klasifikaciju jaja, kao i nove uslove koji se tiču izgleda, dimenzija i njihovog pakovanja. Nova pravila važe i za uzgoj i ishranu koka nosilja.

Kada je reč o pravilima za klasifikaciju, umesto sedam klasa (S S, S, A, B, C, D i E), sada će postojati samo A i B klasa, a u prometu će moći da se nađe samo A klasa.

Takođe, postojaće i jaja "izuzetne svežine", stara najviše 10 dana od nošenja, kao i "ekstra sveža" jaja, do četiri dana nakon nošenja.

Kada je reč o jajima klase B, ona će se koristiti u industrijskoj proizvodnji ili za životinjsku ishranu.

Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista - od jaja S veličine ispod 53 grama, do jaja XL veličine preko 73 grama.

Na osnovu toga kako se koke nosilje hrane, postojaće nove oznake i to 0 za organska jaja, 1 za jaja iz slobodnog uzgoja, 2 za jaja podnog uzgoja, 3 za kavezna jaja i ove oznake će biti deo broja koji će se nalaziti na svakom pojedinačnom jajetu, kao i na pakovanju.

Prema novom pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama nosiće naziv "neupakovana jaja", a na pijacama će moći da se prodaju samo jaja A klase.

I u prodavnicama i na pijacama rok trajanja ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja jaja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.