NavMenu

Šabac očekuje 14 investicija - Uskoro otvaranje nove saobraćajnice, najavljena i izgradnja carinskog terminala

Izvor: Danas Sreda, 22.05.2019. 15:45
Komentari
Podeli
Industrijska zona ŠabacIndustrijska zona Šabac
Šabac ima dve industrijske zone, od kojih je Severozapadna, najveća u Srbiji, na 600 hektara, od kojih je trećina u režimu slobodne zone. U njoj posluje oko 30, što stranih što domaćih firmi, a prekretnica je bila dolazak japanske korporacije Yazaki, koja zapošljava više od dve hiljade radnika.

Ove godine očekuje se novih 14 firmi i isto toliko značajnih investicija, i praktično se sada u Šapcu do posla stiže mnogo brže i lakše. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, načelnik Gradske uprave Milan Vasić i direktorka JP Infrastruktura Šabac organizovali su nedavno za novinare posetu industrijskim zonama, kada su govorili o investicijama i ulaganjima.

- Mediji su imali priliku da čuju koje kompanije posluju u dve zone u Šapcu, ali i da se upoznaju sa najavama novih investicija koje ove godine stižu u Šabac. U Severozapadnoj radnoj zoni trenutno je zaposleno više od 3.500 ljudi, i svakoga dana se traže novi radnici. Svako ko želi da dođe do posla, koji je verujem pristojno plaćen, ima priliku da zaposlenje nađe u nekoj od firmi koje posluju u Šapcu. Bilo da je to u kompaniji Yazaki, Mondi ili Vopachel, ili u bilo kojoj domaćoj ili stranoj firmi u gradu. Ono što je jedna od naših najvažnijih politika - da svako zaradi više od posla kojim se bavi - ostvaruje se. Do pre pet godina umesto svih ovih firmi, na mestu gde je Severozapadna radna zona, bila je livada. A danas je industrijska zona u kojoj je 29 operativnih fabrika - rekao je Zelenović.

Gradonačelnik je rekao i da je u toku gradnja nove i moderne saobraćajnice u Severozapadnoj radnoj zoni (SRZ), koja će za potencijalne kupce atraktivnim učiniti i parcele koje dosad nisu prodate. Podsetio je da je SRZ u Šapcu najveća i najmodernija industrijska zona u Srbiji.

- Očekujem prodaju novih 10 hektara zemlje u SRZ, za neke nove firme. Naša težnja je da se postigne da minimalac u Šapcu bude veći 33.000 dinara - istakao je gradonačelnik i najavio za sledeću nedelju otvaranje nove saobraćajnice do međunarodne luke u Šapcu.

Danas je otvorena ulica u Istočnoj radnoj zoni, koja povezuje gradsku industrijsku zonu sa Lukom. Grad je u izgradnju uložio 100 miliona dinara. Kako prenosi Beta, Agencija za upravljanje lukama dodelila je licencu lučkog operatera u Šapcu kompaniji Eliksir Zorka, čiji je zamenik direktora Milan Stošić naveo da će to preduzeće Lučkom ulicom otpremati 30.000 tona gotovog proizvoda.

Violeta Šestić, direktorka JP Infrastruktura Šabac, napomenula je da Grad teži da dovede nove, strane investicije, ali i da je administracija na raspolaganju svim domaćim preduzetnicima, kako bi unapredili poslovanje.


- U ovom trenutku u Severozapadnoj zoni imamo najavu da će četiri domaća investitora proširiti svoje pogone. Osim toga, kompanija Vopachel će proširiti svoje proizvodne pogone, a italijanska kompanija Inn Flex će izgraditi prvu fabriku u Srbiji, baš u Šapcu. Osim SRZ i u Istočnoj zoni se pojavljuju novi investitori. Italijanska firma Selettra će u junu početi proizvodnju. Još dve firme, jedna italijanska i jedna ruska, trenutno rade na adaptaciji prostora u Robno-transportnom centru. Sve ovo je potvrda da je u Šapcu povoljna poslovna klima i mi svakodnevno radimo na unapređenju odnosa sa privrednicima - rekla je Šestićeva i dodala da je Gradska uprava uvek na raspolaganju investitorima, domaćim i stranim.

- Trudimo se da im maksimalno olakšamo procedure, da im obezbedimo sve potrebne informacije i pomoć prilikom dobijanja građevinskih i drugih dozvola. Konstantno ulažemo u razvoj infrastrukture, pa je samo ove godine iz budžeta grada izdvojeno 100 miliona dinara za nove saobraćajnice, elektroenergetske objekte, vodu i kanalizaciju - rekla je Violeta Šestić.

Ona je najavila i novi, operativan carinski terminal i u Severozapadnoj radnoj zoni, s obzirom na to da na mesečnom nivou samo kroz SRZ prođe 6.000 kamiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.