Izvor: Danas | Sreda, 22.05.2019.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šabac očekuje 14 investicija - Uskoro otvaranje nove saobraćajnice, najavljena i izgradnja carinskog terminala

Industrijska zona Šabac
Šabac ima dve industrijske zone, od kojih je Severozapadna, najveća u Srbiji, na 600 hektara, od kojih je trećina u režimu slobodne zone. U njoj posluje oko 30, što stranih što domaćih firmi, a prekretnica je bila dolazak japanske korporacije Yazaki, koja zapošljava više od dve hiljade radnika.

Ove godine očekuje se novih 14 firmi i isto toliko značajnih investicija, i praktično se sada u Šapcu do posla stiže mnogo brže i lakše. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, načelnik Gradske uprave Milan Vasić i direktorka JP Infrastruktura Šabac organizovali su nedavno za novinare posetu industrijskim zonama, kada su govorili o investicijama i ulaganjima.

- Mediji su imali priliku da čuju koje kompanije posluju u dve zone u Šapcu, ali i da se upoznaju sa najavama novih investicija koje ove godine stižu u Šabac. U Severozapadnoj radnoj zoni trenutno je zaposleno više od 3.500 ljudi, i svakoga dana se traže novi radnici. Svako ko želi da dođe do posla, koji je verujem pristojno plaćen, ima priliku da zaposlenje nađe u nekoj od firmi koje posluju u Šapcu. Bilo da je to u kompaniji Yazaki, Mondi ili Vopachel, ili u bilo kojoj domaćoj ili stranoj firmi u gradu. Ono što je jedna od naših najvažnijih politika - da svako zaradi više od posla kojim se bavi - ostvaruje se. Do pre pet godina umesto svih ovih firmi, na mestu gde je Severozapadna radna zona, bila je livada. A danas je industrijska zona u kojoj je 29 operativnih fabrika - rekao je Zelenović.

Gradonačelnik je rekao i da je u toku gradnja nove i moderne saobraćajnice u Severozapadnoj radnoj zoni (SRZ), koja će za potencijalne kupce atraktivnim učiniti i parcele koje dosad nisu prodate. Podsetio je da je SRZ u Šapcu najveća i najmodernija industrijska zona u Srbiji.

- Očekujem prodaju novih 10 hektara zemlje u SRZ, za neke nove firme. Naša težnja je da se postigne da minimalac u Šapcu bude veći 33.000 dinara - istakao je gradonačelnik i najavio za sledeću nedelju otvaranje nove saobraćajnice do međunarodne luke u Šapcu.

Danas je otvorena ulica u Istočnoj radnoj zoni, koja povezuje gradsku industrijsku zonu sa Lukom. Grad je u izgradnju uložio 100 miliona dinara. Kako prenosi Beta, Agencija za upravljanje lukama dodelila je licencu lučkog operatera u Šapcu kompaniji Eliksir Zorka, čiji je zamenik direktora Milan Stošić naveo da će to preduzeće Lučkom ulicom otpremati 30.000 tona gotovog proizvoda.

Violeta Šestić, direktorka JP Infrastruktura Šabac, napomenula je da Grad teži da dovede nove, strane investicije, ali i da je administracija na raspolaganju svim domaćim preduzetnicima, kako bi unapredili poslovanje.

- U ovom trenutku u Severozapadnoj zoni imamo najavu da će četiri domaća investitora proširiti svoje pogone. Osim toga, kompanija Vopachel će proširiti svoje proizvodne pogone, a italijanska kompanija Inn Flex će izgraditi prvu fabriku u Srbiji, baš u Šapcu. Osim SRZ i u Istočnoj zoni se pojavljuju novi investitori. Italijanska firma Selettra će u junu početi proizvodnju. Još dve firme, jedna italijanska i jedna ruska, trenutno rade na adaptaciji prostora u Robno-transportnom centru. Sve ovo je potvrda da je u Šapcu povoljna poslovna klima i mi svakodnevno radimo na unapređenju odnosa sa privrednicima - rekla je Šestićeva i dodala da je Gradska uprava uvek na raspolaganju investitorima, domaćim i stranim.

- Trudimo se da im maksimalno olakšamo procedure, da im obezbedimo sve potrebne informacije i pomoć prilikom dobijanja građevinskih i drugih dozvola. Konstantno ulažemo u razvoj infrastrukture, pa je samo ove godine iz budžeta grada izdvojeno 100 miliona dinara za nove saobraćajnice, elektroenergetske objekte, vodu i kanalizaciju - rekla je Violeta Šestić.

Ona je najavila i novi, operativan carinski terminal i u Severozapadnoj radnoj zoni, s obzirom na to da na mesečnom nivou samo kroz SRZ prođe 6.000 kamiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.