Izvor: Tanjug | Sreda, 22.05.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sukob kompanije Google i Huawei neće se odraziti na Srbiju - Saradnja sa kineskim gigantom biće unapređena

(Foto: YouTube)
Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ne očekuje da će se sukob američkog giganta Google i kineske kompanije Huawei odraziti na potrošače u Srbiji.

Nakon prvobitne najave prekida veza, Google planira nastavak saradnje sa kompanijom Huawei u narednih 90 dana, pošto su SAD ublažile restrikcije toj kompaniji, drugoj na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

- Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative "Pojas i put". Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi Huawei nastaviće da se sprovode - rekla je danas Matićeva za RTS i istakla da Srbija čak planira unapređenje saradnje s kineskom kompanijom Huawei.

Objašnjava da se odnosi dve velike sile, Kine i SAD, prelamaju preko kineske kompanije i ističe da veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

Huawei je jedan od najvećih brendova u Srbiji.

- Kada je u pitanju Srbija, ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni - navodi Matićeva.

Ta kineska kompanija ima sa četrdesetak zemalja različite projekte.

- Čak 23 zemlje EU imaju saradnju sa kompanijom Huawei, oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti - zaključila je Tatjana Matić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.