Izvor: eKapija | Ponedeljak, 10.08.2009.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prirodno dobro "Tikvara" u Bačkoj Palanci – budući centar ribolovnog turizma i sportova na vodi ?

(Foto: b)

"Tikvara" je deo barsko-močvarskih i šumskih područja Podunavlja i Bačke Palanke, koji se po Zakonu o zaštiti životne sredine vodi kao Park prirode

Prirodno dobro ¨Tikvara¨ je jasno omeđen i kompaktan ritski kompleks. Nalazi se na južnom delu Bačke na inundacionom području srednjeg toka Dunava na njegovoj levoj obali između 1297 i 1305 kilometra. Severnu granicu dobra čini visoka obala i odbrambeni nasip a južnu granicu reka Dunav. Istočno je nasip puta za most Bačka Palanka - Ilok, dok granicu na zapadu čini KO Mladenovo i KO Bačka Palanka.

Na prostoru prirodnog dobra dominiraju šume mekih lišćara, a čitav prostor je isprepletan rukavcima Dunava kao i barskim površinama.

Prirodno dobro "Tikvara" je površine 508 ha, od čega na šume otpada 397 ha, a na bare 42 ha

(Foto: b)

Prostornim planom Vojvodine Bačka Palanka je naznačena kao prostor pogodan za uspostavljanje prostornih uslova razvoja turizma i sporta. Prirodno dobro" Tikvara" je vrednovana kao II kategorija rečnih nautičkih centara na Dunavu i kao centar sa mogućnošću razvoja ribolovnog turizma i sportova na vodi i obezbeđenja uslova za takmičenja i manifestacije do međunarodnog nivoa.

Generalnim urbanističkim planom je prostor Tikvare namenjen sportu i rekreaciji, a u delu zone se nalazi granični prelaz prema Hrvatskoj.

Geografske koodrinate :

a) centralne koordinate 45 14` 15¨ - N 19 22` 55¨ - E ( po griniču )

b) gabaritne koordinate 45 14` 02¨ N - 45 14` 54¨ N - SGŠ 19 18` 30¨ E - 19 24` 08¨ E - IGŠ (po griniču )

c) nadmorska visina min: 78,6 mnv max: 82,8 mnv

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.