NavMenu

Italijani dele iskustva sa poljoprivrednicima iz Srbije - Srpsko tržište zanimljivo za ulaganje, mehanizaciji potrebna modernizacija

Izvor: eKapija Utorak, 21.05.2019. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Dragana Obradović)
Da je Srbija zemlja poljoprivrednika pokazala je i nedavno održana smotra agrara u Novom Sadu koja je okupila gotovo 1.600 izlagača iz 60 zemalja sveta. Pod kupolama Novosadskog sajma, za sedam dana koliko je manifestacija trajala, prodefilovalo je i 140.000 posetilaca, a najveći učinak postignut je u prodaji mehanizacije - reč je o sumi od čak 20 mil EUR.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede bila je Italija, pa je i samo interesovanje italijanskih kompanija za učešće na manifestaciji bilo nikad veće. Naime, u okviru kolektivne izložbe koju je organizovala Italijanska agencija za spoljnu trgovinu predstavilo se 28 kompanija iz oblasti agrara, ali i dva centra za promociju Italije.

Zaključak svih učesnika bio je identičan - Srbija je veoma atraktivno tržište za ulaganje.

Kompanija GB Ricambi bavi se proizvodnjom i prodajom rezervnih delova za traktore i druge poljoprivredne mašine, a na sajmu u Novom Sadu predstavili su se drugi put.

- Nemamo direktno predstavništvo u vašoj zemlji, ali već sarađujemo sa nekim klijentima. Tokom sajma smo ostvarili i neke nove kontakte, pa se nadam da ćemo steći i nove klijente. Srbija za nas jeste potencijalno zanimljivo tržište, ali je situacija dosta drugačija nego u Italiji. To se pre svega odnosi na zastarele mašine koje se ovde i dalje koriste - rekao je za eKapiju Ivan Dunjak iz preduzeća GB Ricambi, dodajući da je sajam u Novom Sadu bio prilika i da se upoznaju sa kupcima iz ostalih zemalja regiona.

Sa njim se slaže i David Tureti iz kompanije Agriexport, koja se takođe bavi proizvodnjom i prodajom delova za poljoprivredne mašine.

- Oprema u Srbiji još nije dovoljno modernizovana, koristi se zastarela mehanizacija, pa i nabavka delova može biti problem. Ipak, ovo je poljoprivredna zemlja, pa se i situacija sa modernizacijom polako menja. Mi za sada imamo jednog zastupnika za tržište Srbije, a pošto nam je ovaj region veoma zanimljiv, nadam se da ćemo u budućnosti i proširiti poslovanje u vašoj zemlji - rekao je David Tureti iz Agriexporta, preduzeća koje je već 30 godina zastupljeno na italijanskom tržištu.
Umberto Vićenco (Foto: Jelena Gajinov)Umberto Vićenco
Posetiocima sajma u Novom Sadu predstavila se i kompanija R&G Impianti, koja se bavi proizvodnjom opreme za preradu voća i povrća nakon berbe.

- Mi pratimo svoje klijente od samog početka - radimo izradu projekta, a zatim i pravimo uređaje i opremu prema zahtevima kupaca. Najviše smo fokusirani na povrće kao što su krompir, šargarepa i luk, ali radimo i opremu za obradu drugih vrsta povrća. Važno je naglasiti da se prilagođavamo svojim kupcima, što znači da možemo odgovoriti na zahteve malih, ali i onih velikih proizvođača - rekao je za eKapiju Umberto Vićenco iz preduzeća R&G Impianti.

Kako je istakao, u Srbiji postoje ogromne obradive površine, poljoprivreda je razvijena, pa je i interes ove kompanije za naše tržište veliki.

- Već imamo nekoliko klijenata iz Srbije. Nadamo se da će ih biti i više, ali kada je reč o samom ulaganju, odnosno nekoj većoj investiciji, nismo razmišljali u tom pravcu. Oznaka "made in Italy" ipak je simbol kvaliteta, pa nam je važno da se proizvodnja obavlja u Italiji. Takođe, unutar naše fabrike u Ćezeni pratimo ceo taj proces proizvodnje, što nam je jako važno, tako da nemamo planove da počinjemo proizvodnju i u nekoj drugoj zemlji - ističe Vićenco.

Proizvodnjom mašina i opreme za sortiranje voća i povrća bavi se i italijanska kompanija Unitec.

- Reč je o mašinama za sortiranje isključivo svežeg voća i povrća, a Unitec nudi inovativne tehnologije i rešenja sa kojima pokrivaju kompletan asortiman posle berbe. Proizvodi se oprema za sortiranje, kalibraciju i pakovanje više od 35 vrsta svežeg voća i povrća. Znači, sve ono što je potebno voćarima. Ova kompanija prisutna je u Srbiji već osam godina, preko svog zastupnika, preduzeća Panonska. Interesovanje posetilaca je jako dobro, pošto je Italija ipak mnogo ispred nas kada je tehnologija u pitanju. S druge strane, Srbija je tržište koje je još u razvoju, pa su i italijanske kompanije zainteresovane za ulaganje - rekla nam je Neda Teofanov iz kompanije Panonska.

Rasadnik Nischler jedan je od najvećih proizvođača jabuka u Evropi i godišnje proizvedu oko 6 miliona stabala na oko 7.000 hektara.

- Pre nekih sedam godina započeli smo prodaju i u Srbiji. Na Sajmu u Novom Sadu imali smo i nekoliko sastanaka, pa se nadam da će se iz njih izroditi i nove saradnje. Srbija je za nas veoma zanimljivo tržište, već imamo kupce sa kojima sarađujemo, a nadam se da će biti prilike i za dalji rast - rekao je predstavnik Nischler rasadnika za naš portal.
Igor Maccanti (Foto: Jelena Gajinov)Igor Maccanti
Na sajmu smo sreli i predstavnike kompanije Maccanti Vivai, koja se bavi proizvodnjom sadnica kruške i jabuke.

- Naše sadnice već dugo proizvodimo u Italiji, a pre dve godine otvorili smo i firmu u Srbiji. Ovde takođe prodajemo sadnice, ali po italijanskoj tehnologiji. Naime, Srbija je za nas veoma zanimljivo tržište, nije slučajno što smo baš ovde otvorili predstavništvo. Sedište nam je u Novom Sadu, ali naše proizvode prodajemo u čitavoj Srbiji, pa i regionu, a imamo interes da se i dalje širimo - rekao je za naš portal Igor Maccanti.

Geoplant Vivai je italijanski rasadnik koji je prisutan na internacionalnom tršistu više od 40 godina i specijalizovan je za proizvodnju sadnica jagoda i drugog voća, a rade i na genetskom poboljšanju sorti. Kako nam kažu, srpsko tržište potvrđuje se kao jedno od najinteresantnijih kako sada, tako i u budućnosti, pogotovo ako govorimo o proizvodima kao sto su sadnice tresnje i jagode, koji izazivaju veliko interesovanje kod proizvođača i na tržištu uopšte.

- Naše sadnice prisutne su u Srbiji više od 10 godina zahvaljujući mreži agenata i preprodavaca na teritoriji, kao i velikim kompanijama koje kupuju direktno od nas. Ovogodišnji poljoprivredni sajam u Novom Sadu je doneo jako pozitivne rezultate i u odnosu na 2018. godinu naišli smo na veću posećenost sajma kao i na veći interes od strane proizvođača voća za sadnicama, pogotovo kada je reč o jagodi, koja se potvrđuje kao nas najvažniji proizvod na ovom tržištu - rekao je za eKapiju Đanluka Pazi iz ove kompanije.

Kako je istakao, za ne postoje planovi za otvaranje predstavništva u Srbiji, ali će kompanija svakako nastaviti da bude još više prisutna na tržištu preko agenata i preprodavaca.

- Naši tehničari će biti sve prisutniji kako bi pružili podršku klijentima i proizvođačima koji sade naše sadnice i uzgajaju naše sorte. Kao što je slučaj za ostala tržišta u kojima nastupamo, naš glavni zadatak i cilj je zadovoljstvo i lojalnost kupaca - istakao je Pazi.

Prvi put se na Sajmu poljoprivrede predstavila kompanija Castellari, koja se bavi proizvodnjom opreme za orezivanje i berbu.

- Kompanija već ima zastupnika za Srbiju, preduzeće Agrolab iz Smedereva, a na sajmu se predstavljamo prvi put. Smederevo je voćarski kraj, pa je i interesovanje kupaca veoma veliko. To naročito važi za makaze za orezivanje Castellari, jer je reč o veoma kvalitetnom proizvodu. Interesovanje za ovu opremu pokazali su i posetiocu iz zemalja regiona, tako da smo veoma zadovoljni učešćem na sajmu - rekao nam je Nemanja Marković iz preduzeća Agrolab.
Fabio Koronin (Foto: Jelena Gajinov)Fabio Koronin
Posetiocima Novosadskog sajma poljoprivrede predstavile su se i kompanije iz regije Veneto.

- Veneto je regija sa tradicionalno razvijenom poljoprivredom, ali moram da kažem i da imamo veoma razvijen sektor industrije i proizvodnje poljoprivredne mehanizacije. Na ovom štandu predstavilo se 10 kompanija, pri čemu su neka od preuzeća već izlagala u Novom Sadu, a neke su prvi put u Srbiji. Međutim, izračunao sam da je na sajmu bilo prisutno i 20-ak preduzeća koji su na sajam došla mimo nas, a koja već imaju distribuciju i komercijalne partnere u Srbiji. Cilj ovog sajma pre svega je da kompanije iz našeg regiona upoznaju tržište Srbije, ali i da se sretnu sa kupcima iz drugih zemalja, jer je ovo ipak manifestacija međunarodnog karaktera - rekao je Fabio Koronin iz udruženja Novi spoljnotrgovinski centar Privredne komore Veneta.

Kako je istakao, ovo je bio plodonosan sastanak za jedan broj kompanija.

- Nekim preduzećima je zbog specifičnosti proizvoda koje nude bilo teško da sklope poslove, a drugima lakše. Prema informacijama kojima raspolažem, neko će razvijati posao u Srbiji, a neke kompanije iz Veneta već su dobile zahteve za predračune - istakao je Koronin za naš portal.

Videli smo da je Novosadski sajam poljoprivrede privukao veliki broj italijanskih kompanija, a u Srbiju su došli i predstavnici udruženja FederUncoma, kako bi pozvali sprske poljoprivrednike da posete sajmove u Bolonji i Bariju. Sa istim zadatkom, u Novi Sad je stigla i organizacija Veronafiere.

- Mi zastupamo sajmove u Veroni, za područje alpsko-jadranske regije i Turske. Došli smo u Srbiju da promovišemo sajmove koje organizujemo, a naročito one koji su posvećeni poljoprivrednom sektoru. Krajem januara ili početkom februaua organizujemo veliki sajam poljoprivrede, imali smo već neke učesnike iz Srbije, ali se nadam da će ih posle naše prezentacije u Novom Sadu biti mnogo više - rekao nam je Alesandro Miele iz organizacije Veronafiere.

D. Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.