NavMenu

U Beogradu otvoren Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća - Industrija znanja, a ne mišića

Izvor: Beta Utorak, 21.05.2019. 15:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/ shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća otvoren je danas (u utorak, 21. maja 2019.) na Beogradskom sajmu, a okuplja oko 600 izlagača iz više od 30 zemalja.

Otvarajući tu manifestaciju koja traje do 24. maja, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je rekao da Srbija ne sme da zaostaje u digitalizaciji, bez koje nema ekonomskog rasta.

Inovaciona mala i srednja preduzeća su, kako je istakao, kičma moderne ekonomije.

Podsetio je da su u Evropi mala i srednja preduzeća nosioci 90% ukupnog poslovanja i da zapošljavaju dve trećine radno sposobnog stanovništva.

- Vlada Srbije nastoji da obebedi stimulativni poslovni ambijent, promoviše preduzetništvo, olakša pristup novim tržištima i finansijskim fondovima - rekao je Popović.

On je istakao da je robotika, odnosno veštačka inteligencija ključna za tehnološki napredak.

- Srbiji je potrebna industrija znanja, a ne industrija mišića - rekao je Popović.

Na 63. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u pet hala Beogradskog sajma, pod sloganom "Vreme je za nove tehnologije", svoja tehničko-tehnološka ostvarenja demonstriraće i promovisati proizvodne i projektantske kompanije, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, start-up projekti i inovativni pojedinci.


Ključna izlagačka tematska oblast na sajmu i ove godine je globalni tehnološki trend - promocija Industrije 4.0 kroz digitalne tehnologije, kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje.

Izlagači će na sajmu predstaviti više od 100 inovacija i noviteta, najviše iz sektora 3D tehnologije, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata, a oko polovine prijavljenih inovacija odnosi se na domaće firme.

VIŠE TEKSTOVA SA SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA MOŽETE VIDETI OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.