Izvor: Tanjug | Utorak, 21.05.2019.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: Nacionalni magistralni gasovod omogućiće dalju reindustrijalizaciju

(Foto: Mc.rs)
Srbija je počela još jednu stratešku investiciju - gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz Turskog toka, što će joj omogućiti sigurno snadbevanje gasoma, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je za RTS ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

- Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom, rešava sve one rizike s kojima smo se suočavali do sada, a postaje i tranzitna država kada je gas u pitanju. Srbija će od toga ostvarivati prihode i Srbija kroz ovo otvara mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu gasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje - istakao je Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice koje će se cevima ispod reka Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno na izgradnji gasovoda.

- Prve količine cevi počele su da stižu, one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija, realizuju taj projekt u skladu s dinamikom i našim očekivanjima - dodao je Antić.

Ni s finasiranjem ne očekuje probleme, 30% sredstava obezbeđuju akcionari Gastransa - domaći Srbijagas i ruski Gasprom, dok je ostalo projektno finasiranje.

- Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati - rekao je Antić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.