Izvor: Tanjug/Novosti | Utorak, 21.05.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija do kraja 2019. kupuje 10 tona zlata - U narednih godinu dana rezerve se povećavaju na 50 tona

Ilustracija (Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona, pišu danas Večernje novosti.

List navodi da je ova dinamika praktično utvrđena posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema informacijama Novosti, predsednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.

Odmah posle sastanka, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, predsednik Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i "dao im zadatak: Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna".

Prema trenutnim podacima NBS, devizne rezerve centralne banke iznose 11 mlrd EUR. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrednih 767 mil EUR, dodaju Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.