Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 20.05.2019.| 20:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Oglasili se Huawei i Google - Srbija ne želi da bude kolateralna šteta

Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)
Srbija nema osnova da raskida dosadašnji nivo saradnje kompanijom Huawei, komentar je ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, povodom restrikcija koje je američka kompanija Google uvela kineskoj kompaniji Huawei.

- Mi ne želimo da budemo kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. Ovde se radi o sukobu dva giganta - rekaoje Ljajić za Radio Slobodnu Evropu, napominjući da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom:

- Do kraja sledeće godine 750.000 domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa kineskom kompanijom, vrednog 150 mil EUR.

Povodom optužbi Sjedinjenih Američkih Država o navodnim prisluškivanjima Huawei-a i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić ističe da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo.

Oglasili se Huawei i Google

Kompanija Huawei je u svom saopštenju poručila korisnicima njenih mobilnih telefona i tablet računara da će im usluge ažuriranja i ubuduće biti dostupne:

- Huawei će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema.

Google je ovim povodm rekao da se pridržavaju zahteva i prate dalji razvoj situacije:

- Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huavej uređajima.

Identična uveravanja korisnicima su uputili i iz Androida.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.