Izvor: Beta | Utorak, 21.05.2019.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uništeno 80% roda maline - Proizvođači traže pomoć države

Ilustracija (Foto: Thomas Barrat/shutterstock.com)
Sneg, grad, oluja i bolesti uništili su 80% roda maline i kupine. Zbog toga Asocijacija proizvođača malina i kupina Srbije traži od države da proglasi elementarnu nepogodu, posebno u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu.

Predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović kaže da je prinos pomenutog voća ove godine manji za 50% do 70% zbog bolesti, a prema proceni, u ovom trenutku je rod manji i do 80% zbog snega od pre nekoliko dana, a od juče grada i oluje.

- Niska cena malina, prošle godine u proseku 90 dinara po kilogramu, naterala je proizvođače da štede na primeni zaštitnih sredstava i agrotehničkih mera, pa su bolesti ove godine masovno napale malinjake koji su i prošle godine oštećeni gradom - dodao je Radović.

Napomenuo je i da se traži hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i razgovori sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, od kojih će zatražiti pomoć. To se posebno odnosi na repromaterijal, jer ne mogu sami da finansiraju sve što je neophodno za zasnivanje nove proizvodnje, malina i kupina, krompira i žitarica.

- Nismo mogli da osiguramo sve useve i od svih nepogoda, jer to mnogo košta i ne znamo kako da obezbedimo novac za nova ulaganja - rekao je Radović.

Navodi da je Vlada Srbije donela uredbu koja će omogućiti proizvođačima malina i kupina subvenciju od 65% investicije u nove zasade:

- Problem je kako da zaradimo novac za to novo ulaganje i da čekamo dve ili tri godine dok to voće ne počne da rađa. Kako da preživimo taj period? Takođe, teško je obezbediti zasnivanje zasada na drugim, bolestima nezaraženim parcelama, s obzirom na to da su malinjaci u brdsko-planinskom području i zasađeni na najboljim parcelama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.