NavMenu

Upravna zgrada kompanije Lidl prva LEED Platinum zgrada u Srbiji

Izvor: Gradnja.rs Ponedeljak, 20.05.2019. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Upravna zgrada kompanije Lidl Srbija prva je zgrada u Srbiji sa LEED Platinum sertifikatom, priznanjem koje se dodeljuje objektima građenim u skladu sa najvišim standardima industrije i uz poštovanje ključnih principa održivosti.

Ovim prestižnim sertifikatom potvrđuje se da je Upravna zgrada Lidla u Novoj Pazovi izgrađena na mestu gde su građevinski radovi najmanje uticali na ekosistem i vodene tokove, kao i da su upotrebljavani reciklirani i održivi materijali, sa ciljem da se smanji negativan uticaj na okolinu.

Lista razloga zbog kojih se Lidlova Upravna zgrada našla na poziciji predvodnika održive gradnje u zemlji uključuje i implementiranu tehnologiju za efikasnu uštedu vode i toplotnu izolaciju, kao i instalaciju osvetljenja koje štedi električnu energiju. Posebna pažnja u izgradnji posvećena je dobrobiti zaposlenih, tako što se u velikoj meri vodilo računa o kvalitetu vazduha unutar objekta.

Ovim priznanjem potvrđuje se da su prilikom izgradnje objekta poštovani principi održivosti, ali i pohvaljuje dizajn i pozitivan uticaj na okolinu.

- Deo naših aktivnosti usmeren je na očuvanje životne sredine, i zato smo veoma ponosni što su način izgradnje i korišćenja naše Upravne zgrade doveli do toga da je ona postala prvi nosilac LEED Platinum sertifikata u Srbiji - istakao je Darko Vukotić predstavnik kompanije Lidl Srbija.

LEED sertifikati uključuju nezavisnu procenu zelenih elemenata gradnje određenog objekta, a LEED Platinum je, u ovoj sistematizaciji, najviša ocena koja se može dobiti.

- Veoma smo ponosni što smo doprineli dodeli prvog LEED Platinum sertifikata u Srbiji - kaže Marija Golubović, izvršna direktorka kompanije Energo, koja je sprovela proces sertifikacije.

- Nadamo se da će ovo dostignuće služiti kao podsticaj za podizanje novih zgrada u Srbiji u skladu sa najvišim standardima održive izgradnje - dodaje ona.

Gold zgrada

Podsetimo, Logistički centar Lidla Srbija je takođe nosilac LEED sertifikata – naime, ovaj centar je jedan od najvećih objekata u jugoistočnoj Evropi sa LEED Gold sertifikatom, što takođe znači da su prilikom gradnje poštovani principi održivosti – efikasna upotreba vode, smanjenje otpada, kao i korišćenje održivih građevinskih materijala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.