NavMenu

Čitava usluga banke na mobilnom telefonu uskoro dostupna i u Srbiji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 20.05.2019. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)
Uzeti kredit onlajn, prebaciti sredstva mobilnim telefonom za manje od dve sekunde, imati celu banku na telefonu i drugo, nije nešto o čemu govorimo samo kao o "skandinavskim čudima" već ubrzano postaje realnost i u Srbiji, izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić na konferenciji Digitalno bankarstvo.

Stanić je istakla da je guvernerka Jorgovanka Tabaković odredila digitalizaciju kao jedan od prioriteta i kao način da dođemo do efikasnijih, jeftinijiih i korisnicima prilagođenijih finansijskih usluga.

- Od samih bankara može se čuti da su zadovoljni što naša centralna banka "gura" finansijsku industriju i promene u tom sektoru napred - istakla je Stanićeva.

Kako je rekla, analize pokazuju da je samo u poslednjih nekoliko godina više podataka zabeleženo nego u svim godinama pre toga.

- Fundamentalno se menjaju finansijski procesi, kako se upravlja podacima i slično. Povećava se konkurencija u banarskom sektoru u vidu fintekova, povećava se efikasnost i sve to ima ogromne posledice - rekla je ona.

Dodala je da se sve više koriste klaudi, big data, veštačka inteligencija, biometrijska verifikacija, digitalni identitet, robo savetnici i tako dalje, kao i da to sve nepovratno menja svet.

Prema njenim rečima, NBS je prva institucija koja je uvela neobaveznost upotrebe pečata.

Takođe, NBS je među prvima u Evropi uredila utvrđivanje identiteta fizičkog lica putem video-veze u realnom vremenu.

- Omogućeno je i zaključivanje onlajn ugovora sa bankama i drugim finansijskim institucijama, a stvorene su pretpostavke da se identifkikacija klijenata vrši bez potrebe njegovog odlaska u prostorije banke - naglasila je Stanićeva.

Savetnik u za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović rekao je da je digializacija jedan od top prioriteta Vlade na čelu sa Anom Brnabić.

Naveo je da je informatika uvedena od petog razreda osnovne škole, da se uvode IT odeljenja i drugo.

- Meni je veoma zaniljivo sve što se dešava u domenu finteka i nadam se da će Srbija tu naći svoje mesto. U samoj završnoj fazi su Izmene zakona o trgovini i elektronskoj trgovini - rekao je Paunović.

Istakao je da je sistem instant plaćanja jedan od najmodernijih u svetu i da Srbija ima i regulatorne i tehnološke okvire koji su među najboljim u svetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.