NavMenu

Niš prvi "pametni grad" u Srbiji, slede Beograd i Novi Sad

Izvor: Večernje novosti Ponedeljak, 20.05.2019. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Senzori koji navode vozače na parking-mesto, digitalno praćenje kontejnera koje pokazuje kada su puni, daljinsko detektovanje kvara na vodovodu, sistemi koji očitavaju potrošnju energije... Mnogima sve ovo deluje kao daleka budućnost, ali sve bi ovo moglo da zaživi, barem delimično kod nas, a Niš bi trebalo da bude prvi "pametni grad" u Srbiji, ali i u regionu.

Projekat "pametnih gradova" jedan je od sporazuma nedavno potpisanih u Pekingu sa kompanijom Huawei, a u ime Srbije parafirao ga je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Projekat će obuhvatati najveće gradove u zemlji Beograd i Novi Sad, a njegova realizacija počeće u Nišu.

- Odabrali smo Niš za pilot-projekat jer bi bilo skupo da se eksperimentiše u Beogradu. Nišlije bi trebalo da definišu tri servisa koji su od koristi za građane, da izaberu da li će to biti saobraćajna signalizacija, parking mesta, kontrola vodomera, javna rasveta... Kada vidimo kako funkcionišu, razvićemo ih i u drugim gradovima. Dogovorili smo se da predstavnici Huawei-a dođu sledećeg meseca i tada ćemo znati koliko bi koštali ti servisi. Telekom bi bio zadužen za infrastrukturu, dok bi Huawei najverovatnije bio izvođač radova - kaže ministar Ljajić.

"Pametni grad" podrazumeva izgradnju mreže predajnika i razvoj informacionog sistema koji treba da omogće ekonomičnu primenu različitih servisa. "Pametni gradovi" koriste takozvane Internet of things (IoT) uređaje, poput senzora, svetla i brojila za prikupljanje i analizu podataka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.