Izvor: Startit | Nedelja, 19.05.2019.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niš prvi u Srbiji uveo Google Transit - Nišlijama i turistima olakšano kretanje po gradu

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Niš je prvi grad u Srbiji koji je postao deo Google Transit sistema, što znači da će Nišlije i posetioci ovog grada moći da od sada preko Google maps-a vide red vožnje gradskih autobusa, ali i da dobiju instrukcije kako da stignu od tačke A do tačke B.

Jednostavno, označi se početna i završna tačka kretanja, traže se putanja, a kao način transporta odabere se javni prevoz.

Ovim sistemom dobijaće i informacije koliko je vremena potrebno da se gradskim prevozom stigne na neku lokaciju, meri se i vreme čekanja autobusa, koliko stanica putnici treba da se voze, a sistem šalje obaveštenje i kada da siđu.

Programer i aktivista Miloš Bošković iz Niša naveo je da je još 2017. godine predložio da se ovaj sistem implementira, a da je Direkcija za javni prevoz ovih dana sprovela u delo ovu ideju.

Ovaj sistem postoji u svim većim gradovima zapadne Evrope. Ima ga i u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju, Sofiji i mnogo gradova Rumunije, a sada ga je, prvi u Srbiji, uveo i Niš.

Uvođenje gradskih linija na Google sprovedeno je besplatno, a potrebno je i da inženjeri apdejtuju mape svim novim informacijama kako bi se dobila što tačnija informacija o putovanju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.