NavMenu

Prištinske takse negativno utiču na ceo region - Nestabilno tržište odbija investitore

Izvor: Tanjug Nedelja, 19.05.2019. 12:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine imaju negativan uticaj na privredu celog regiona i moraju biti što pre ukinute, rekao je osnivač Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) Ivan Gros.

Gros je, u izjavi Tanjugu, podsetio da je sproazumom CEFTA zamišljeno da region počne da sarađuje i na viši nivo digne poslovne sporazume i ugovore, kao i da se privreda daleko više udružuje i ukrpunjuje, te da nastup na trećim tržištima bude prioritetni zadatak.

- Ovo što se desilo u Prištini remeti situaciju ne samo unutar regiona. Razvijene zemlje, posebno one sa kojima države regiona imaju saradnju, a to je pre svega EU gde se izvozi 73% robe, imaju nedoumicu i nesigurnost zbog taksi koje prikazuju da postoji nestabilnost u tom delu regiona - rekao je vlasnik kompanije Grimex iz Beča.

Prema njegovim rečima, to se odražava i na investitore, jer svaki ulagač koji dolazi u Srbiju, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru gleda na to tržište globalno, a ne lokalno.

- Taksama dolazi do poremećaja ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, ali i Prištine i Sarajeva, pa ulagači razmišljaju da li da investiraju svoja sredstva u nestabilno područje - ukazuje Gros.

On je ocenio da je neophodno izvršiti veliki pritisak na Prištinu da ukine takse, a da taj pritisak mora pre svega doći od strane privrede koja je najzainteresovanija da prištinske mere ne utiču negativno na investicije i ekonomiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.