NavMenu

U 2019. za kapitalne investicije izdvojeno 220 milijardi dinara - Više posla i za građevinsku industriju, veće šanse za nova ulaganja

Izvor: Tanjug/Beta Nedelja, 19.05.2019. 21:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wellphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu proizilaze iz odgovorne ekonomske politike, čija je osnova finansijska konsolidacija i politika rasta.

Mali je za TV Prva rekao da takva ulaganja doprinose većem BDP, što za građane znači veći životni standard, prenosi se u saopštenju ministarstva. On je kazao da je Koridor 10 izuzetno važan, da predstavlja početak jedne lepe budućnosti i da je osnov za još veće investicije.

- Koridor 10 je važan i to je početak lepše budućnosti za jug zemlje, pogotovo sada možemo tražiti i veći broj investitora u tom delu, kao i da mladi ostaju i grade svoju budućnost na jugu Srbije. Uloženo je dosta novca za izgradnju, a sredstva smo obezbedili delom i iz povoljnih kredita. Ove godine u budžetu je predviđeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, a sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) razgovaramo kako da još više povećamo ulaganja, jer se to vraća duplo u naš BDP - naveo je ministar.

Mali se osvrnuo i na učešće srpske građevinske industrije u izgradnji autoputeva i drugih kapitalnih investicija u Srbiji.

- Zapošljava se srpska građevinska industrija. Naši građevinari su završili Koridor 10. Takođe, naši radnici rade i u Beogradu na vodi. Upravo kroz angažovanje građevinske industrije, radi celokupna industrija i to doprinosi rastu BDP-a. I kineske kompanije takođe angažuju kao podizvođače srpske firme - rekao je Mali.

Ministar je najavio da će do kraja avgusta biti otvoren i istočni krak Koridora 10, ka Bugarskoj, narednog meseca autoput od Obrenovca do Čačka, a kasnije do kraja godine od Surčina do Obrenovca.

Mali je kazao da je privredni rast prošle godine bio 4,3%, što je, kako je ponovio, jedna od najvećih stopa rasta u Evropi. Kako je istakao, Eurostat je jasno dao pregled stopa rasta u Evropi za 2018. godinu, gde je uspeh Srbije prepoznat, i Srbija je među top deset zemalja u Evropi.

- Procene su Svetske banke i MMF da će do 2023. godine Srbija biti dominantna ekonomija u regionu i predviđaju stopu rasta od 4% . Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto - rekao je Mali.

Ministar je podsetio i da je u prva četiri meseca ostvaren budžetski suficit od pet milijardi dinara, što znači da će biti više novca za plate i penzije, jer je namera da se podigne kvalitet života u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.