NavMenu

Windows 10 dobija svoj Linux kernel

Izvor: itbase.ba Nedelja, 19.05.2019. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Microsoft je poslednjih godina napravio nekoliko prilagođenih Linux projekata, a najnoviji u nizu jest Linux kernel koji će biti deo Windows 10 operativnog sistema. Već od ovog leta developeri će moći da ga testiraju i uvere se je li uistinu "open-source" kako Microsoft naglašava da će biti od prvog dana.

Naime, ovaj novitet koji developerima svakako mnogo znači biće svojevrsni temelj za Microsoft Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.0, a ujedno će to biti i prvi put da je Linux uključen kao komponenta u Windows operativnom sistemu. Dakle, daleko se otišlo od onih dana kad su iz kompanije prštale optužbe da je Linux tumor kojeg treba ukloniti.

Kako god, Microsoft Linux kernel baziran je na verziji 4.19, što znači da je reč o identičnoj tehnologiji koju imamo prilike da vidimo u Azure. Iako WSL 2 neće nuditi "userspace binaries", kao prethodnik, korisnici će i dalje moći da biraju u Microsoft Store Linux distribuciju koju žele, odnosno, s kojom im je najzgodnije da rade u datom trenutku.

Zanimljiv potez Microsofta, u svakom slučaju, ali i ciljan kako bi pridobio developere na svoju stranu. Sve oni koji u cloud okruženju biraju Appleov Mac kao sredstvo za rad sa i na softveru. Da to želi da promeni, kompanija je shvatila još 2016. i predstavila WSL pa zato sad broji na toj platformi 3,5 miliona aktivnih korisnika. Ali, mesta za poboljšanja svakako je bilo.

Na primer, rad se dosad morao filtrirati kroz Windows kernel, odnosno, samo jezgro operativnog sistema. Odsad, Linux kernel će raditi paralelno s Windows kernelom i što se tiče samog softvera, on će imati "utisak" kao da se radi na Linux, a ne Windows mašini. Developerima se na taj način bitno olakšava posao i samo se potvrđuje da Microsoft jako dobro osluškuje zajednicu i poslednjih godina suviše dobro prepoznaje koje poteze treba da povuče kako bi napredovao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.