NavMenu

Centar Trebinja proglašen nacionalnim spomenikom BiH

Izvor: eKapija Nedelja, 19.05.2019. 09:36
Komentari
Podeli
Trebinje (Foto: Vedrana Džudža)Trebinje
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donela je odluku o proglašenju istorijskog gradskog područja Trebinja nacionalnim spomenikom BiH, prenosi Trebinjelive.info.

U Komisiji su naveli da je Trebinje grad u kojem su na hronološki način, prie svega u gradskoj strukturi i arhitekturi, čitljivi uticaji različitih kulturnih krugova koji mogu biti označeni kao mediteranski, osmanski i srednjoevropski.

Nacionalni spomenik obuhvata tri zone zaštite i to: Stari Grad, naselje Krš (Omanovića mahala) i zona užeg centra grada.

Istorija ga je postavila kao vojno-strateško mesto na periferiji imperija osmanske i austrougarske, što je uticalo na njegovu fizionomiju utvrđenog grada i vojnog logora.

Promene istorijskih perioda prepoznatljive su u njegovoj urbanoj strukturi i stilu građenja.


Istorijsko gradsko područje Trebinja je nacionalni spomenik od izuzetnog značaja, retko očuvan i reprezentativan primer urbanog naselja, koji je u dovoljnoj meri sačuvao atribute autentičnosti i integralnosti, koje nose njegove istorijske, umetničke i estetske, dokumentarne, društvene i ambijentalne vrednosti, preneo je Trebinjelive.info.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.