Izvor: eKapija | Subota, 18.05.2019.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svega 10% do 15% obradivih površina ima neki vid osiguranja - Najveće interesovanje u regionima Centralne i Zapadne Srbije

(Foto: Jelena Gajinov)
Kompanija Generali osiguranje Srbija je osmi put zaredom bila generalni sponzor Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Kako su istakli, ovo je bila odlična prilika da se na najznačajnijoj manifestaciji u oblasti agrara u Srbiji i regionu obrate poljoprivrednicima sa svojom širokom ponudom.

- Naša ponuda obuhvata različita osiguravajuća pokrića iz oblasti osiguranja useva i plodova, osiguranja životinja, poljoprivredne mehanizacije, domaćinstva i raznih vidova ličnog osiguranja, kao što je privato zdravstveno osiguranje, privatni penzioni fond i tako dalje - rekao je za eKapiju Nemanja Beljanski, direktor sektora za osiguranje poljoprivrede i dodao da postoje razne pogodnosti o kojima se posetioci mogu informisati.

Napomenuo je i da zastupljenost osiguranja nije na onom nivou koji bi bio poželjan i da nije uporediva sa zemljama razvijenog sveta. Procena je da svega 10% do 15% obradivih površina imaju neki vid osiguranja.

- Industrija osiguranja mora da radi na edukaciji ljudi i na ukazivanje poljoprivrednicima zašto im je osiguranje korisno i dobro. U tim naporima nam podšku daje i država, koja subvencioniše osiguranje u značajnom iznosu od 40% do 45%. Ove godine u pet okruga u centralnoj i zapadnoj Srbiji te subvencije su povećane na čak 70% - istakao je Beljanski.

Napomenuo je da su ove mere odmah dale rezultate, jer je značajno poraslo interesovanje za osiguranje. Kada je reč o Vojvodini, naglasio je da osiguranje pšenice iznosi 2% od vrednosti proizvodnje:

- Kada se na to doda subvencija, poljoprivrednika osiguranje izađe svega 1,2% ili 1,3% što zaista nije iznos koji bi trebalo da bude prepreka. Ne bi trebalo da se rizikuje, jer smo svi svesni klimatskih promena koje nanose štete poljoprivrednim usevima.

Beljanski otkriva i da su za osiguranje zainteresovaniji oni koji se bave intenzivnijom proizvodnjom. Kako kaže, što su ulaganja veća, osvešćenost proizvođača i potreba za zaštitom investicije je veća.

- Konkretno, radi se o intenzivnim voćnim zasadima, kao što su jabuke, borovnice, maline, višnje, ali isto tako i povrtnjaci: crni luk, paprika, krompir, kornišoni - kaže Beljanski i nastavlja da je mala zainteresovanost za osiguranje pšenice, ječma i malih gazdinstava.

Zanimljivost koju je sagovornik istakao tiče se cene osiguranja i zainteresovanosti poljoprivrednika:

- Uočena je značajna razlika u zainteresovanosti u zavisnosti od regiona. I pored toga što je cena osiguranja značajno viša u regionima Centralne i Zapadne Srbije, kao što su opštine Topola, Gornji Milanovac, Arilje, Požega, tu je i zastupljenost osiguranja veća, jer su ti proizvođači češće izloženi vremenskim nepogodama.

Zaključio je i da su mlađi domaćini odlučniji kada je reč o osiguranju proizvodnje.

Dva jubileja ProCredit banke

Svoju ponudu poljoprivrednicima je ponudila i ProCredit banka, koja je već 18. godina prisutna na Novosadskom sajmu poloprivrede. Kako je za eKapiju rekao Aleksandar Jakovljević, u skladu sa tim i ova banka prati poljoprivrednike u svim njihovim poslovima.

Aleksandar Jakovljević (Foto: Jelena Gajinov)
- Od samog početka orijentisani smo na to da svojim klijentima pružimo maksimalnu podršku - od samog razumevanja njihovih potreba i poslovanja, pa do pronalaženja najboljeg rešenja za njihovu investiciju. Trudimo se da, kao društveno-odgovorna banka klijentim pružimo uvid u kompletne usluge, kreditne i nekreditne proizvode, pa i samo savetovanje. Možemo da se pohvalimo da smo banka broj jedan kada je reč o kreditiranju poljoprivrednika, pa ove godine proslavljamo i dva jubileja. Naime, proslavljamo 18. rođendan, odnosno punoletstvo u kreditiranju poljoprivrednika, a takođe ćemo, zajedno sa našim klijentima, doći do prve milijarde evra investiranih u poljoprivredu – kaže za eKapiju Alekandar Jakovljević.

Kako ističe, među poljoprivrednicima uvek postoji neka doza nepoverenja kada je reč o kreditiranju, što u ProCredit banci rešavaju tako što klijentima objasne uslove za dobijanje sredstava, sve usluge su transparentne, a banka im uvek stoji na raspolaganju i kada je reč o savetovanju.

- Mi imamo kor klijenata koji je sa nama jako dugo, pratili smo jedni druge od samog početka, što se oseti i u samom poslovanju. Broj gazdinstava iz godine u godinu se uvećava, mi ih pratimo u kontinuitetu i rastemo zajedno sa njima - kaže Jakovljević.

Prema njegovim rečima, i Sajam poljoprivrede koji je održan u Novom Sadu dobra je prilika da se sretnu i upoznaju sa potencijalnim klijentima, kojima se uvek nude i nove pogodnosti.

- Ono što je sada naročito zanimljivo poljoprivrednicima jesu krediti koji se daju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Reč je o posebnim pogodnostima za poljoprivrednike mlađe od 40 godina, žene, ali i poljoprivredu uopšte. Takođe, veliku pažnju posvećujemo i obnovljivim izvorima energije i energetski efikasnim mašinama, pa smo do sada više od 200 mil EUR plasirali u ti svrhu. Mislim da smo i jedina banka u Srbiji koma ima standrad ISO 14000, koji se odnosi na energetsku efikasnost - kaže za naš portal Aleksandar Jakoviljević iz ProCredit banke.

A. Kekić - D. Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.