Izvor: eKapija | Subota, 18.05.2019.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova oprema za operaciju katarakte u bolnici u Šapcu

Ilustracija (Foto: StockLite/shutterstock.com)
U oftalmaološkoj sali Službe operacionaog bloka Opšte bolnice Laza K. Lazarević u Šapcu predstavljen je savremeni uređaj kojim se minimalno invazivnom hirurškom procedurom vrši zamena unutrašnjeg sočiva.

Reč je o aparatu najnovije generacije koji je nabavljen sredstvima Ministarstva zdravlja. Vrednost uređaja renomiranog proizvođača fakoemulzifikatora vrhunske preciznosti Alkon iznosi šest miliona dinara, navodi se na sajtu bolnice.

Uvođenjem u svakodnevni rad, ovaj aparat će značajno pomoći našim oftalmolozima da efikasnije, bezbednije i lakše, a ujedno komfornije po pacijente, izvode operaciju katarakte. Uz dvoje iskusnih kolega koji vrše tu vrsta zahvata od 2008 godine, još dvoje se nalazi na edukaciji i oni će pojačati operativni tim tokom ove jeseni i sledećeg proleća, po okončanju specijalizacije.

Na operaciju katarakte u ovoj ustanovi čeka se u proseku oko godinu dana i u istom periodu izvrši do 600 zahvata. Trenutno oko 900 pacijenata iz Mačvanskog okruga čeka na intervenciju. Upotreba nove opreme direktno će doprineti ostvarivanju cilja da se liste čekanja redukuju, a vremnom i potpuno eliminišu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.